Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSСубота, 20-04-24, 01:38:22
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2013 » Липень » 7 » У Верхньому Майдані відбувся схід селян
У Верхньому Майдані відбувся схід селян
20:06:47
 У Верхньому Майдані відбувся схід селян.

У неділю 30 червня 2013 в приміщенні спортзалу Верхньомайданської ЗОШ І-ІІ ступенів(в селі уже багато років немає будинку культури) відбувся схід жителів Верхнього Майдану.

Причиною, що змусила верхньомайданців зібратися, стала інформація про те, що у лісі неподалік села, на території колишньої військової частини, можуть спорудити районний полігон твердих побутових відходів.

На схід селян прийшло більше сотні жителів Верхнього Майдану. Також участь у сході взяли парох о. ліц. Михайло Федорів, заступник голови Надвірнянської районної ради Ігор Писклинець, районні депутати Богдан Кінаш(Середньомайданський виборчий округ) та Андрій Карманський(Верхньомайданський виборчий округ), сільський голова Михайло Колинецький, депутати сільської ради Рамазан Алієв, Андрій Гекманюк, Ярослав Гекманюк, Володимир Лозинський, Дмитро та Михайло Карманські.

У зв’язку з тим, що на зустріч дещо затримувався депутат з Середнього Майдану, пан Богдан Кінаш, першим вирішили розглянути питання завершення газифікації Верхнього Майдану. Для вирішення цієї проблеми слід добудувати підвідний газопровід Надвірна – Ланчин. Потреба у коштах складає 4,2 млн. грн. На жаль, ці кошти не передбачені ні в обласному, ні в державному бюджеті на 2013 рік. Альтернативним джерелом фінансування може виступити НАК «Нафтогаз України», однак жодних гарантій такого розвитку подій немає.

Громада Верхнього Майдану, яка ще кілька років тому власними силами та за власний кошт(2,5 млн. грн.) спорудила всі дворові газопроводи та повністю підготувала село до підключення до газової мережі, обурена бездіяльністю влади у вирішенні питання газифікації. Деякі жителі сила закликають вживати радикальні заходи.

Заслухавши Федора Онуфрака, Михайла та Андрія Карманських, Ігоря Писклинця, жителі села вирішили прийняти два звернення стосовно газифікації. Перше до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та Івано-Франківської ОДА з вимогою вжити заходи для завершення будівництва підвідного газопроводу Надвірна-Ланчин. Друге до жителів та сільських рад сіл Красна, Саджавка, Білі Ослава, Чорні Ослави, Чорний Потік та селища Ланчин, з проханням підтримати громаду Верхнього Майдану у вирішенні проблеми добудови підвідного газопроводу. Якщо влада вчергове проігнорує звернення громад, зазначених населених пунктів, їх жителі будуть проводити пікет Івано-Франківської ОДА.

Другим розглянули основне питання сходу селян – питання будівництва полігону твердих побутових відходів. Всі виступаючі висловилися категорично проти розміщення полігону на території «Зони №1», яка знаходиться у лісі між селами Верхній Майдан, Середній Майдан, Красна та Вишнівці.

Серед аргументів проти будівництва називали наступні:
- неподалік «Зони №1» беруть свій початок три річки, які потім впадають у Прут;
- полігон ТВП суттєво погіршить ситуацію у лісі, приведе до загибелі флори та фауни;
- навколишні території втратять свою інвестиційну, рекреаційну та туристичну привабливість;
- полігон ТВП – може стати причиною лісових пожеж;
- немає жодних гарантій, що сміття не буде вивантажуватися по дорозі до полігону, оскільки контроль за цим процесом у лісі буде обмежений.

Практично всі присутні на сході селян підписалися під зверненням до Надвірнянської РДА та Івано-Франківської ОДА проти будівництва полігону у лісі біля Верхнього Майдану.

Також верхньомайданці вирішили звернутися за допомогою у вирішенні цього питання до жителів та сільських рад сіл Красна, Середній Майдан, Саджавка, Вишнівці, Глинки, Лісна Велесниця, Парище та селища Ланчин і спільно висловити протест будівництву полігону ТВП на території «Зони №1».

Далі розглянули питання благоустрою території на місці загибелі сотні «Чайки» у січні 1945 року, для цього з районного бюджету виділили 10 тис. грн. У суботу 13 липня буде проведена сільська толока.

Проблемним для Верхнього Майдану є питання підтримки місцевої футбольної команди «Смотрич», для нормального функціонування якої потрібно близько 8000 грн. у сезон. У сільському бюджеті цих коштів немає, а пошук спонсорів, поки успіху не приніс і команда існує тільки завдяки зусиллям Віталія Білейчука, Василя Гусака та Андрія Карманського.

Також на сході селян обговорили питання покращення доступу до всесвітньої мережі Інтернет. Про технічні деталі цього питання жителям села розпівів представник компанії «Біос-Комп'ютер» пан Ігор. Про досвід застосування Інтернету на базі технології Wi-Fi розповів житель Саджавки Юрій Іваночко. Після дещо емоційного обговорення присутні на сході селяни рекомендували Верхньомайданській сільській раді надати дозвіл компанії «Біос-Комп'ютер» на встановлення передавача на приміщенні Верхньомайданської ЗОШ. За це проголосували практично всі присутні в залі верхньомайданці.

Категорія: Наше суспільство | Переглядів: 2019 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024