Великий піст - найсуворіший і найтриваліший із
чотирьох багатоденних постів Православної церкви. Його встановлено на згадку про
сорокаденний піст Ісуса Христа в пустелі, про який оповідає Євангеліє. Одразу
після Великого посту, перед Великоднем, наступає Страсна седмиця - особливо
строгий пісний період на згадку про хресні страждання Спасителя.
Найсуворіший тиждень Великого посту - перший. У понеділок і
вівторок не можна їсти взагалі. В інші дні рекомендовано не споживати м'яса,
яєць і молочних продуктів. Рибу дозволено у свята Благовіщення й Входу Господня
в Єрусалим (Вербна неділя), риб'ячу ікру - в Лазареву суботу, інші морепродукти
- будь-коли. У свята й вихідні можна також випити небагато вина.
Послаблення в пості дозволяються людям літнього віку, хворим,
маленьким дітям, вагітним і жінкам, які годують, подорожнім, тим, хто служить в
армії або перебуває у тюрмі.
Водночас головна мета посту - не просте утримання від їжі й
розваг, а очищення від гріха й страстей. Великий піст і Страсна седмиця
завершуються головним святом року - Великоднем.
|