На снiданок -- яєчко свячене?
Саме з нього у побожних родинах зазвичай починається великоднiй снiданок. А потiм уже переходимо до пасочки, шинки, ковбас...
"З точки зору медицини, -- каже Свiтлана Фус, дiєтолог-консультант медичного центру, -- з усiх традицiйних страв до снiданку найкраще пiдходить варене яйце. Навiть якщо ви цiлком здоровi, не налягайте вiдразу ж на ковбаси та шинки. Покладiть на тарiлку овочевий салат чи просто свiжi овочi з рослинною олiєю. Тим, хто впродовж попереднiх днiв постив, ця їжа пасуватиме найкраще, адже забезпечить вiдчуття наповненостi шлунка, при цьому не обтяжуючи його".
Найкраще, наголошує дiєтолог, їсти маленькими порцiями, але часто: це здоровіше, анiж за один раз надмiрно навантажити шлунок. Органiзм потрiбно поступово привчити до нормального режиму харчування пiсля посту. До речi, нiхто не забороняв у Великдень їсти овочевий суп чи борщ. Тож на обiд можна "втiшити" шлунок гарячою рiдкою стравою.
А ковбаска?
"Копчене м'ясо -- не найкращий "подарунок" органiзму, -- веде далi дiєтолог. -- А якщо в родинi хтось має клопiт iз печiнкою та пiдшлунковою залозою, то вiд вудженини взагалi слiд вiдмовитися. М'ясо можна запекти в духовцi або (найкращий варiант) -- вiдварити. Вiдомо, що пiд час смаження жирнi кислоти переходять у так звану трансформу, яка негативно впливає на органiзм. Смажена, жирна їжа (свиняча шинка, ковбаси) особливо протипоказанi особам iз захворюванням печiнки, пiдшлункової залози. Застерегла б також вiд захоплення салатами з майонезом.
Хрiн -- ще одна традицiйна великодня страва -- стимулює апетит, покращує травлення. Це iдеальне доповнення до м'ясних страв. Однак протипоказане для осiб iз гастритами, виразковою хворобою шлунка, деяких ниркових недуг тощо.
Не варто об'їдатися i паскою, бо здобне тiсто аж нiяк не сприяє травленню, до того ж, воно дуже калорiйне. А особам iз нездоровим кишкiвником можна хiба посмакувати маленьким кусочком свяченої пасочки. I це не бiда, бо до святкового столу не менше пiдiйдуть i сирник, i фруктовий торт.
А от овочi й фрукти можна їсти в необмеженiй кiлькостi, оскiльки клiтковина полiпшує роботу кишкiвника i є справжнiм джерелом вiтамiнiв. Аби простимулювати травлення та дати шлунку вiдпочинок, варто робити перерви мiж застiллями: наприклад, виходити на прогулянку, дихати свiжим повiтрям.
Горiлка чи вино?
-- Здоровiй повнолiтнiй людинi не зашкодить нi чарочка вина, нi горiлки, нi коньяку, -- продовжує тему Вiктор Циприян, завiдувач кафедри гiгiни харчування Нацiонального медунiверситету. -- Головне -- не передозувати. 100 -- 150 грамiв червоного натурального п'янкого напою (кагору чи каберне, наприклад) -- цiлком нормально, щоб вiдчути смак свята. Доза мiцнiших напоїв мусить бути меншою. Але, мабуть, якби всi люди дотримувалися цiєї рекомендацiї, но не було б алкогольних отруєнь i проблеми узалежнення вiд спиртного загалом.
Щодо iнших напоїв, то я радив би виключити зi списку солодкi й газованi. З позицiї гiгiєни харчування вони мають негативну оцiнку: спрагу не втамовують, лише додають калорiй i вiдчуття переповненостi шлунка. Непогана альтернатива цим напоям -- охолоджений узвар, зелений чай без цукру, з лимоном чи просто негазована мiнеральна вода.
до речi
Якщо не переїсти за святковим столом усе ж таки не вдалося, то можуть допомогти такi препарати, як:
\/ фестал (нормалiзує травлення);
\/ бiоспарин (виведе токсичнi речовини);
\/ негазована мiнеральна вода -- для пониження кислотностi;
\/ активоване вугiлля (зужите перед застiллям, воно допоможе органiзму витримати "удар").
|