Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSЧетвер, 28-03-24, 19:20:49
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2013 » Липень » 22 » Звернення громади села Верхній Майдан щодо питання будівництва полігону твердих побутових відходів прийняте на Сході Селян 30 червня 2013 р
Звернення громади села Верхній Майдан щодо питання будівництва полігону твердих побутових відходів прийняте на Сході Селян 30 червня 2013 р
13:57:45

                                                                      Голові Івано-Франківської ОДА                                                                         п. Вишиванюку М.В.

                                                                      Голові Надвірнянської РДА                                                                                 п. Касіянчуку Ю.Д.

 

Звернення

громади села Верхній Майдан щодо питання будівництва полігону твердих побутових відходів прийняте на Сході Селян 30 червня 2013 року.

 

Громада Верхнього Майдану стурбована інформацією про те, що у лісі між селами Верхній Майдан, Красна, Вишнівці, Середній Майдан, Лісна Велесниця, Парище – планується будівництво полігону ТПВ.

За інформацією, яку на сесії Надвірнянської районної ради озвучив перший заступник голови РДА Володимир Калічко – РДА вивчає можливість будівництва полігону ТПВ на території не діючої військової частини(Зони №1).

Хочемо звернути Вашу увагу на те, що неподалік зазначеної військової частини беруть свій початок три річки, які протікаючи через села Вишнівці, Кубаївка, Товмачик впадають у річку Прут.

Розміщення полігону ТПВ на території Зони №1 може призвести не тільки до забруднення зазначених річок, стати причиною лісових пожеж, призвести до загибелі лісової флори і фауни, до поширення різноманітних хвороб та інфекцій, але й нести реальну загрозу для здоров’я жителів частини Надвірнянського та Коломийського районів. Також полігон негативно вплине на рекреаційну та туристичну привабливість зазначеної місцевості та прилеглих населених пунктів.

Стаття 13 Конституції України проголошує: земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону.

Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки.

Відповідно до постанови КМУ від 27 липня 1995 р. N 554 «Про перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку», до видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, на підставі п. 3 відноситься діяльність щодо збору, обробки, зберігання, поховання, знешкодження і утилізація всіх видів промислових і побутових відходів. Така діяльність, як визначено вищезгаданою постановою, може здійснюватися тільки після проведення обов'язкової державної експертизи.

Згідно зі ст. 11 ЗУ «Про екологічну експертизу», з метою врахування громадської думки суб'єкти екологічної експертизи проводять публічні слухання або відкриті засідання.

Участь громадськості в процесі екологічної експертизи може здійснюватись шляхом виступів у засобах масової інформації, подання письмових зауважень, пропозицій і рекомендацій, включення представників громадськості до складу експертних комісій, груп по проведенню громадської екологічної експертизи.

Підготовка висновків екологічної експертизи і прийняття рішень щодо подальшої реалізації об'єкта екологічної експертизи здійснюються з урахуванням громадської думки.

В даному випадку, громадськість не була проінформована і не приймала участі у проведенні такої експертизи, що є порушенням прав громадян.

Також, ст.ст. 9 та 11 ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища» встановлюють, що кожен громадянин має право на участь в обговоренні та внесення пропозицій до матеріалів щодо розміщення, будівництва об'єктів, які можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища, внесення пропозицій до органів місцевого самоврядування, юридичних осіб, що беруть участь в прийнятті рішень з цих питань. Ради зобов'язані враховувати пропозиції громадян щодо поліпшення стану навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів, залучати громадян до участі у вирішенні питань охорони навколишнього «природного середовища та використання природних ресурсів.

Україна гарантує своїм громадянам реалізацію екологічних прав, наданих їм законодавством.

Ради, спеціально уповноважені державні органи управління в галузі охорони навколишнього природного середовища і використання природних ресурсів зобов'язані подавати всебічну допомогу громадянам у здійсненні природоохоронної діяльності, враховувати їх пропозиції щодо поліпшення стану навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів, залучати громадян до участі у вирішенні питань охорони навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів.

Порушені права громадян у галузі охорони навколишнього природного середовища мають бути поновлені, а їх захист здійснюється в судовому порядку відповідно до законодавства України.

Повідомляємо, що у випадку відсутності відповідного реагування у вирішенні вищевказаного питання з боку ОДА, громада Верхнього Майдану заявила про готовність до радикальних дій на захист своїх законних прав.

Враховуючи вищевикладені факти, з метою вирішення даного питання та відновлення порушених прав громад Надвірнянщини, керуючись ст.ст. 10 -13 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад",

ВИМАГАЄМО:

1. Припинити всі дії по виготовленню документації по полігону ТПВ і лісі між селами Верхній Майдан, Красна, Вишнівці, Середній Майдан, Лісна Велесниця, Парищ. Не проводити жодних робіт щодо облаштування полігону ТПВ.

За дорученням громади Верхнього Майдану звернення підготував

Депутат Надвірнянської районної ради

Андрій Карманський

До звернення додаються підписи жителів села Верхній Майдан, Надвірнянського району.

Категорія: Наше суспільство | Переглядів: 1518 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
1 Andriy Karmanskyy  
0
Крім того Верхньомайданці звертаються за допомогою у вирішенні цього питання до жителів та сільських рад сіл Красна, Середній Майдан, Саджавка, Вишнівці, Глинки, Лісна Велесниця, Парище та селища Ланчин і просять спільно висловити протест будівництву полігону ТПВ на території «Зони №1».

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024