Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSСереда, 24-04-24, 11:08:12
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2009 » Листопад » 30 » Надвірнянці відправили панахиду за всіх жертв голодомору (фото)
Надвірнянці відправили панахиду за всіх жертв голодомору (фото)
14:54:51
28 листопада 2009 року о 15 годині від майдану Шевченка під спів церковних дзвонів вирушила процесія у складі 15 священиків , представників влади та вірних до пам’ятної дошки жертв голодомору 1932-1933 рр.. До цього місця прийшли всі , яким небайдужа наша держава Україна, які прийшли щоб помолитися та вшанувати померлих братів і сестер, щоб згадати ту страшну історію і просити Бога про добру волю для українського народу. Багато змістовних виступів мали змогу почути всі присутні. Найперше від о мі трата Григорія Сімкайла , декана Надвірнянського, п. Ігоря Писклинця - голови райдержадміністрації, п. Богданни Ковалюк - начальника внутрішньої політики при райдержадміністрації, Ірини Ковалюк, яка мала слово від молоді нашого міста .А також було відправлено панахиду за вісх, які загинули від голодної смерті, яку очолив парох міста Надвірна о. мітрат Григорій Сімкайло у спів служінні декана Пнівського о. мі трата Богдана Михайлини та священиків обох деканатів.
Після хвилини мовчання проголошеної п. Ігорем Писклинцем усі вшанували пам'ять загиблих покладанням свічок.
 
 
 
 


о. Володимир Андрусяк.
Категорія: Наша культура | Переглядів: 1187 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 5
5 коля  
0
Музей Голокосту у США вшанував митрополита Шептицького

Додав: Майдан-ІНФОРМ, 26-12-2009 19:57, США

Американський меморiальний музей жертв Голокосту у Вашингтоні вшанував митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького, який організував акцію порятунку євреїв. Близько 200 єврейських дітей врятував митрополит від смерті

Американський меморiальний музей жертв Голокосту у Вашингтоні видав календар на 2010 рік, присвячений людям, які в роки Голокосту врятували тисячі євреїв. Серед них – ім’я митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького, який організував акцію порятунку євреїв. Близько 200 єврейських дітей врятував митрополит від смерті.

Лютий у календарі, виданому Американським музеєм Голокосту, присвячений митрополитові УГКЦ Андрею Шептицькому. Тут фотографія Слуги Божого, фото з монастиря на Гуцульщині в Підлютому і документ, який засвідчує особу брата Романа Митку. Власне під цим іменем, яке вигадали монахи, і врятувався Курт Левін, син львівського рабина. Брати Андрей і Климентій Шептицькі переховували і молодшого брата Курта – Натана. Обоє синів раббі лікаря Езекиїля Левіна, головного рабина реформістської єврейської общини у Львові, з яким приятелював митрополит Андрей, переховувались у монастирях УГКЦ, як і інші єврейські діти і жінки.

Митрополит, будучи важкохворим, мав надійних помічників і через свого брата Климентія Шептицького, отця Марка Стека і діяв.Єврейським дітям видавали фальшиві довідки про хрещення, надавали українські імена, ї
розподіляли їх у монастирі, багатьом допомагали перетнути кордон.

Про кількість врятованих митрополитом євреїв досі достеменно невідомо

Митрополит Андрей не лише знав іврит, читав Тору в оригіналі. Він дуже важко переживав смерть кожної невинної людини. Знаючи про небезпеку, рятував тих, кого міг. Слуга Божий Андрей у 1942 році видав своє відоме пастирське послання «Не вбий!».

Апостольський Екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії
УГКЦ Михайло Гринчишин каже, що вшанування музеєм Голокосту у Вашингтоні митрополита Андрея – це велика вдячність великій Людині. Адже навіть невідомо, скількох євреїв врятував митрополит. Кажуть, від 150 до 200 осіб, але може бути й більше.

«Важливо, що поважна міжнародна установа вшановує митрополита. Адже це престижно. Музей розповідає про Голокост, про звичайних людей, які чинили незвичайні кроки, рятували інших, піддаючи себе і свою родину на небезпеку. Календар – це вже інша форма популяризації. Його матимуть люди у своїх помешканнях, читатимуть, думатимуть. Це вдячний вчинок з боку американських євреїв і матиме, ймовірно, вплив на музей «Яд Вашем» в Ізраїлі для присвоєння митрополиту звання «Праведника світу», – наголосив владика Михайло Гринчишин.

Врятовані євреї домагаються присвоєння митрополиту звання «Праведника народів світу»

Стараннями Курта Левіна, який мешкає у Нью-Йорку, у музеї Голокосту у Вашингтоні створений окремий відділ, присвячений постаті митрополита Шептицького. Курт Левін, його брат Натан, інші врятовані євреї з 1981 року домагаються від меморіалу жертвам Голокосту «Яд Вашем» в Ізраїлі присвоїти митрополитові Андрею Шептицькому звання «Праведника народів світу», яким удостоєний брат митрополита Климентій Шептицький. Але у цьому питанні домінує не справедливість чи моральні аспекти, а політика. Про це неодноразово наголошував Курт Левін. «Яд Вашем» закидає митрополитові те, що Слуга Божий не стримав натовп українців, які розпочали погром у Львові в перші дні німецької окупації. Але з архівних матеріалів відомо, що митрополит відправив до розлючених і збуджених людей монахів. Однак заспокоїти натовп було неможливо.

Ще тримаються радянські міфи й стереотипи щодо постаті митрополита Андрея Шептицького. Але з кожним роком вони дедалі більше розвіюються, а тим часом виникає більше зацікавлення до діяльності митрополита, його наукових праць.

У Меморіальному музеї Голокосту США, який є урядовою організацією, відвідувачі мають нагоду чи не щодня знайомитись з іменем митрополита Андрея Шептицького, а календар – це ще один вияв вдячності.

Галина Терещук, радіо "Собода", (Львів – Київ – Прага)

Обговорити цю новину у форумі

Постійна адреса цієї сторінки в Інтернеті:
http://maidan.org.ua/static/news/2009/1261850251.html


4 Юра  
0
"Наша Україна" дуже хотіла, щоб Котівка виступила, а їй мікрофон виключили й музику включили( опустили по повній програмі), а Іванчук на це дивився й проковтнув боявся слово сказати(такого слабака район ще не знав)

3 Іван  
0
До чого вже народ обмельчав. Нічо, скоро ТигрЮЛІ капець, тоді і цей гном (Писклинець мусить буде манатки збирати. Маня Червоні труси від нього відійшла, не буде кому горло на майдані рвати. Прокуратура відкрила кримінальні справи, буде похлеще чім про Андрушка з Марусином

2 SS  
0
А який в Червоних трусів облом вийшов - виступити не дали, так з папірцем бігли і не встигли

1 Z  
0
Якщо засвітитись на людях,то Пиздинець і гоп-компанія перші.А не могли б вони поділитись вкраденими грішми з тими що і сьогодня голодають? Чи може хтось скаже що напівголодних сьогодня немає?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024