Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSЧетвер, 25-04-24, 16:14:02
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2010 » Березень » 2 » Хто замовив Олійника?
Хто замовив Олійника?
12:22:36
У місті Надвірна серед білого дня пострілами з пістолета було вбито 45-річного місцевого підприємця Володимира Олійника. Займаючись підприємницькою діяльністю, Володимир Олійник двічі наймав особисту охорону через реальну загрозу для свого життя. Востаннє бізнесмен користувався послугами приватних охоронців два роки тому, коли між його фірмою та конкурентами виникла суперечка за право орендувати Центральний продуктовий ринок у місті Івано-Франківську.

Власника надвірнянської нафтобази Володимира Олійника, який претендував на те, щоб орендувати Центральний продуктовий ринок в Івано-Франківську, серед білого дня застрелили найманці вбивці.

У неділю, 21 лютого, на міському цвинтарі у Надвірній поховали 45-річного місцевого підприємця Володимира Олійника, якого було вбито пострілами з пістолета у п'ятницю, 19 лютого, близько 13.00 поблизу Надвірнянської загальноосвітньої школи №3. Похорон був велелюдним. Траурну процесію супроводжував кортеж із серйозних, дорогих автомобілів, серед яких були джипи з номерами Львівської та інших областей. Очевидно, попрощатися із загиблим до Надвірної прибули усі колеги Олійника по бізнесу.

Співзасновник ТзОВ "Глобус", генеральний директор ТзОВ "Укрзахід - ЦДУ ПЕК" Володимир Олійник упродовж двох десятків років займався торгівлею сирою нафтою та нафтопродуктами. Спільно з відомим львівським бізнесменом Богданом Копитком він був власником надвірнянської нафтобази, а також разом з ним володів контрольним пакетом акцій ВАТ "Львівський холодокомбінат". Останнім часом у сфері бізнес-інтересів Олійника з'явилася туристична індустрія та ринкова торгівля.

Займаючись підприємницькою діяльністю, Володимир Олійник двічі наймав особисту охорону через реальну загрозу для свого життя. Востаннє бізнесмен користувався послугами приватних охоронців два роки тому, коли між його фірмою та конкурентами виникла суперечка за право орендувати Центральний продуктовий ринок у місті Івано-Франківську.

Як це було?


 
...Як повідомили в Центрі громадських зв'язків УМВСУ в Івано-Франківській області, 19 лютого близько 13.00 у Надвірнянську районну лікарню був доставлений з вогнепальним пораненням у голову 45-річний підприємець Володимир Олійник. "Слідчо-оперативною групою було встановлено, що у нього (Олійника - "ГК") стріляли, коли він сидів за кермом свого автомобіля "Ленд Крузер", який зупинився на вулиці Володимира Великого в місті Надвірна, - повідомив начальник ЦГЗ УМВСУ в Івано-Франківській області, підполковник міліції Василь Гультайчук. - Від отриманого поранення потерпілий помер, тому порушено кримінальну справу за фактом навмисного вбивства. У Надвірній працюють оперативні групи обласного карного розшуку та УБОЗ".

За розповідями очевидців, на час убивства Володимир Олійник був в автомобілі один, без охорони. Він зупинився біля загальноосвітньої школи №3, де в початкових класах навчається його молодша донька. Олійник сидів за кермом авто з увімкнутим двигуном, чекаючи, коли закінчиться останній урок. У цей час поруч із його автомобілем зупинилася непоказна "дев'ятка", у якій, окрім водія, був ще один чоловік, обличчя якого було заховане під каптуром. У бік Володимира Олійника пролунало три постріли, одна куля, випущена з пістолета калібру 9 мм, потрапила йому точно в скроню. Водій джипа ще встиг натиснути на педаль газу, автомобіль проїхав через перехрестя і зупинився від удару до кам'яної огорожі. На момент зіткнення Олійник був уже мертвий.

З конфіденційних джерел у правоохоронних органах стало відомо, що автомобіль, з якого стріляли у Володимира Олійника, незабаром виявили покинутим на виїзді з міста Надвірна, біля торгового центру "Сезон" у селі Назавизів. Цілком ймовірно, наймані вбивці тут скористалися змінним транспортом, щоб утекти від міліцейського переслідування. Це їм, зрештою, вдалося. Незважаючи на спецоперацію "Перехват", у результаті якої того дня десятки сумнівних автомобілів опинилися на штрафмайданчиках, затримати злочинців так і не вдалося.

В обласному УВС утримуються від коментарів із приводу вбивства й не розголошують версій, над якими працює слідство. За інформацією з конфіденційних джерел, убивство Володимира Олійника могло бути мотивоване його підприємницькою діяльністю.

Чому це сталося?

...Займаючись серйозним бізнесом, Володимир Олійник уже не раз відчував загрозу для свого життя. Ще в середині 90-х, коли він перепродував російську нафту на Надвірнянський нафтопереробний завод (тепер - ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття") і продавав у роздріб нафтопродукти, Олійнику довелося довший час перебувати під охороною міліцейського спецпідрозділу "Титан". У 1994 році було скоєне вбивство його партнера по нафтовому бізнесу Юрія Синякова. "Синякова тоді знайшли в автомобілі на об'їзній дорозі міста Івано-Франківська поблизу Лисецького полігону з простреленою головою, - повідомив репортерові "ГК" полковник міліції у відставці Василь Максимів, який був у той час начальником обласного карного розшуку. - Виконавців убивства врешті-решт знайшли, це були професійні кілери, які виконали не одне замовлення". За неперевіреною інформацією, убивці Синякова померли в Дніпропетровській тюрмі, де відбували довічне ув'язнення. Замовників убивства досі не встановлено.

Два з половиною роки тому Володимир Олійник знову був змушений звернутися до послуг охоронців. У 2007 році між ТзОВ "Торговий дім "Горгани", співзасновником якого був Володимир Олійник, і ТзОВ "Торговий сервіс" (співзасновник - депутат Івано-Франківської міської ради від Партії регіонів Ігор Халаменда) виникла суперечка за право орендувати Центральний продуктовий ринок Івано-Франківська.

Причиною конфлікту послужило рішення івано-франківського міськвиконкому, за яким приміщення ринку було передано в оренду ТД "Горгани". Довідавшись про це рішення, колишній орендар ринку, депутат міськради Ігор Халаменда влаштував гучний скандал у кабінеті мера Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, пригрозивши при цьому міському голові вбивством. Після цієї погрози в приймальні івано-франківського мера якийсь час постійно чергував міліціонер, а Володимир Олійник винайняв для себе особисту охорону. Щоб не бути заскоченим зненацька, він у той час тримав біля себе фотографії десятка осіб, які належали до близького оточення пана Халаменди і могли становити для нього загрозу.

"Ми кілька разів намагалися поговорити з Халамендою, але він не йде на розмову. Залякати нас йому не вдається, а нормальною мовою говорити він не вміє", - говорив у серпні 2007 року Володимир Олійник репортерові "ГК", сидячи за кермом саме того "Ленд Крузера", в якому його зрештою убили...

У той же час представники ТзОВ "Торговий сервіс" (зокрема, про це говорив директор ринку, депутат міськради від Партії регіонів Ігор Дутка) звинуватили міську владу в сприянні фірмі, за засновниками якої нібито тягнеться "кривавий шлейф". При цьому вони нагадали, що за два місяці до рішення про передачу ринку ТД "Горгани" було скоєно замах на життя Ігоря Халаменди. Колега Халаменди та Дутки по фракції в депутатському корпусі міськради Богдан Федьків пророкував, що у випадку появи у місті бізнес-структур Олійника та Копитка Івано-Франківськ перетвориться на нове Чикаго.

29 квітня 2007 року пана Халаменду дійсно обстріляли з вогнепальної зброї в центрі Івано-Франківська. Сталося це пізнього вечора у дворі будинку, поруч із будівлею обласного УВС. У його тіло ввійшло вісім куль, дві з яких не вдалося витягти навіть хірургам ізраїльської клініки, в якій Халаменда проходив лікування. Тих, що стріляли, дотепер не знайшли.

Після кульмінаційного загострення спір щодо Центрального продуктового ринку в Івано-Франківську перейшов у юридичну площину. "Позов з приводу ринку перебуває на розгляді у Верховному суді України, однак сторонами цього процесу є тільки міськвиконком і "Торговий сервіс". Ще в липні 2007 року рішення міськвиконкому про передачу ринку ТД "Горгани" було визнано нікчемним у рішенні Господарського суду в Івано-Франківській області. Тому ніякої суперечки із ТД "Горгани" або Володимиром Олійником останнім часом не існувало", - запевнив репортера "ГК" депутат міської ради, регіонал Богдан Федьків.

...У сфері бізнес-інтересів Володимира Олійника ринкова торгівля з'явилася недавно і, як видається, особливо його не переймала. П'ять років тому ТД "Горгани" досить просто став орендарем продовольчого ринку у Надвірній. Так само без проблем орендувати Центральний продуктовий ринок в Івано-Франківську не вдалося.

Головною сферою інтересів надвірнянського бізнесмена залишалася торгівля нафтою й нафтопродуктами. ТзОВ "Глобус", співзасновником якого він був, останніми роками значно модернізувало надвірнянську нафтобазу і розширило діяльність, вийшовши на ринки не тільки України та Російської Федерації, але й Азербайджану та Польщі.

Свого часу Володимир Олійник не приховував, що прорив у його підприємницькій діяльності стався завдяки дружнім та діловим стосункам із 45-річним львівським підприємцем Богданом Копитком, якому, начебто, належить значна частина акцій Херсонського НПЗ. Олійник стверджував, що у розвиток "Львівського холодокомбінату" спільно з цим партнером він інвестував 32 мільйони гривень. Надвірнянський бізнесмен стежив за успіхами Богдана Копитка в туристичному бізнесі (львів'янину належать декілька підйомників у Славському та відпочинково-розважальні комплекси на Київській трасі) і сам потроху цікавився цією індустрією.

Свого бізнес-партнера Володимир Олійник називав "бізнесменом державного рівня" і багато в чому покладався саме на нього. Як видається, саме Копитко виконував у цьому діловому тандемі роль "старшого брата", якому належить як левова частка прибутку, так і відповідальність за "розрулення" проблем, що виникають. Очевидно, що куля найманого вбивці, випущена в Олійника, рикошетом в такому випадку вдарила і по авторитету львівського бізнесмена. Чи буде постріл у відповідь?

Автор: Богдан СКАВРОН,
Галицький кореспондент.
Категорія: Наше суспільство | Переглядів: 3043 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 4.0/2 |
Всього коментарів: 2
2 Danica  
0
Thanks for writing such an easy-to-undesrtnad article on this topic.

1 око  
0
Підозрюваних у вбивстві Олійника затримали?

Щоправда, офіційної інформації з цього приводу ще немає. Міліція наразі не коментує цю подію. Проте є відомості, що начебто затримали трьох осіб, яких підозрюють у вбивстві надвірнянського бізнесмена Володимира Олійника, якого застрілили 19 лютого. Серед них і безпосередній виконавець злочину. На підозрюваних вийшли нібито з допомогою однієї з відеокамер, встановлених на наших дорогах. Вона зафіксувала момент, коли зловмисники на виїзді з Надвірни пересідали з «дев’ятки», яка чатувала на бізнесмена поблизу школи, коли він приїхав забрати свою дочку-п’ятикласницю, в джип. І хоча на тій «жигульці» були номери Львівської області, принаймні один із затриманих — житель Івано-Франківська


Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024