Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSЧетвер, 25-04-24, 11:35:52
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2013 » Травень » 13 » Керівник обласної міліції Олег Сало розповів про подробиці резонансного ДТП в Івано-Франківську: «Думали, що почнуться масові безпорядки»
Керівник обласної міліції Олег Сало розповів про подробиці резонансного ДТП в Івано-Франківську: «Думали, що почнуться масові безпорядки»
15:54:09
7 травня в Івано-Франківську трапилося ДПТ із смертельним наслідком. Водій вантажного автомобіля зітнувся з електричною опорою на вулиці Івасюка та помер в кареті швидкої допомоги дорогою до лікарні.

Перехожі, що стали свідками ДТП, звинувачували патруль державтоінспекції, що був на місці події, у провокування ДТП та алкогольному сп’янінні «даішників». За півгодини на місці пригоди зібралося близько 300 людей. Розпочалася штовханина, образи, сутички з правоохоронцями. Свідки розповідали, щу чули постріли, патруль ДАІ намагався втекти з місця ДТП, звинуватили працівника ДАІ в неадекватності та несенні служби в стані алкогольного сп’яніння. На місці ДТП прибув спецзагін «Беркут», керівники обласної міліції та заступник обласного прокурора. Люди вимагали, аби екіпаж автомобіля ДАІ пройшов тест на алкоголь у присутності громадськості. Майже через 3 години штовханин працівники ДАІ таки пройшли тест на алкоголь. Він показав, що «даішники» тверезі.

Про деталі резонансного ДТП, причини резонансу, результати службових перевірок кореспонденту «Фіртка» вдалося поспілкуватися з начальником УМВС в Івано-Франківській області генерал-майором міліції Олегом Салом.



Розкажіть, як трапилося ДТП?

Це було у 20.38. Працівники ДАІ рухалися після інструктажу на насення служби. Стояли вони на перехреті на червоний сигнал світлофора по маршруту руху в колоні. Тобто, машина була зпереду, з-заду і збоку. На великій швидкості перед ними пролітає бус, не включаючи маячків. Продовжуючи рух так само, як вони рухалися, проїхали буквально 200 метрів, почули удар і побачили, що падає бетонна опора і іскри від проводів електромереж. Коли підїхали, то побачили, що люди витягувли потерпілого з буса, допомагали. Там поруч продуктовий магазин з літнім кафе і стоянка загального транспорту. За декілька секунд назбиралося 20-25 чоловік. Наш працівник викликав карату швидкої допомоги по-телефону. Після того як карета швидкої допомоги забрала потерпіого і відвезла в лікарню, на місці події з’явився один громадянин, якого два роки назад один з тих інспекторів оформляв за порушення правил дорожнього руху і керування у нетверезому стані. Почалася перепалка, почали кричати, що він сам знаходиться в нетверезому стані, давайте його освідчувати. Звичайно, машини зупинялися, люди підходили, натовп збільшувався, активних було чоловік 20-30. Вони вимагали публічного освідчення і вимагали щоби приїхала прокуратура. Буквально коли набралася велика толпа, поки їх втихомирили, пройшло багато часу, толпа велика, потім огородили. Почали, звичайно, проводити огляд місця події.

Ну, попередньо було видно, що його ніхто нікого не доганяв, ніхто не тормозив, тому що був один тормозний шлях, який був 45 метрів – це швидкість 120-130 кілометрів за годину. Якщо його підрізали, обганаяли чи намагалися збоку щось там затормозили, як говорили люди, був би збоку ще один тормозний шлях. Його не було.


Чому люди так вороже відреагували?
Розумієте, є такий собі метод сірника. Один починає кричати, всі починають підтримувати. Тим більше, вони були у нетверезому стані. Почалося знічого, просто з нічого почалося. Коли розпочалося службове розслідування, порушено кримінальне провадження, є висновок на якому усе детально проаналізовано, знайшли свідків, свідки самі нам зателефонували які були в цій автомобільній колоні і стояли на світлофорі. Вони самі до нас зголосилися і дали нам ці всі покази. Тобто реально ніякої причини щоби притягувати до дисциплінарної відповідальності, а тим більше і до кримінальної відповідальності працівників ДАІ немає.


Прес-служба обласного ДАІ оприлюднила інформацію, що патруль ДАІ таки наздоганяла автомобіль.



Зрозумійте, всі матеріали одразу забрала прокуратура. Почалася паніка. Цей народ, ми відразу підняли спецпідрозділи, думали що почнуться масові безпорядки. Терміново було потрібно давати в пресу інформацію. Всі ж вимагають знати, що сталося. І вона (прес-служба – авт.) почала давати інформацію, яка була скривлена, ще не було результатів службового розслідування. На сьогоднішній день (субота, 11 травня – авт.) я тільки, що підписав висновок службового розслідування. От тільки що. У висновку все сказано, все розписано, і свідки тут є. І пояснення наших працівників, хто підїжав, хто виїжав на місце пригоди. Хто робив, як це робилося. Саме основне – це покази свідків. Ми подивилися камери відеоспостережння «Епіцентру». Були сутінки, камери звичайні, без підсвіток інфорчервоних, не дуже яскраво видно, але видно. Ці матеріали всі передані у прокуратуру.


Люди кричали що з місця події втік други «даішник» з екіпажу, а потім його начебто замінили.

Я можу зараз з впененістю сказати: ніхто не тікав. Тому що народ накинувся, його відтіснили в одну сторону, а іншого – в іншу. Коли «Беркут» перекрили, відтіснили людей, один получився біля машини, а другий – з іншої сторони. Обидва працівники міліції знаходилися на місці пригоди.


Тобто тест на алкоголь проходили обидва члени екіпажу?

Обидва, які були в автомобілі. Це було показано у висновку, є відомості, є записано в книгах. І вони обидва закрпілені за цим автомобілем і обидва в ньому рухалися. І ці ж самі працівники наші здавали текст на алкоголь.


Наступне питання щодо сльозогінного газу. Його застосовували?

Працівники міліції нічого не застосовували. Це проти працівників міліції застосовували. В когось з натовпу був газовий балончик і з натовпу пішов газ, яйцями почали кидати. На кітелях наших працівників є пил з газу, на заступнику ми побачили.


Свідки кажуть, що були постріли до моменту аварії.

Я це бачив по телебаченню, коли брали інтервю. Є цей громадянин, він встановлений. Коли ми його запросили до себе, щоби дати свідчення для інспекторів особового складу, він говорив, що «я був у себе на подвір’ї, нічого не бачив, тільки чув постріли». Коли його запросили повторно, щоби він детальніше розказав, він телефон виключив і його вже нема. Постріли, я вважаю, якщо він нічого не бачив, а тільки чув, то коли був удар у бетонну опору, і коли іскри пішли з проводів, то це якраз і були нібито ті постріли.


У повітря не було декілька пострілів?

Я ще раз кажу, вони їхали в колоні третіми. Були два автомобіля впереді, вони їхали третіми. Коли почули удар і побачили, що йдуть іскри, тоді вони з колони виїхали і підїхали до автомобіля. Ніякого застосування зброї не було. Це саме показано у висновку службового розслідування. Проведена повна інвентаризація боєприпасів УДАІ, все на місці. Не було такого, щоби проводилися вистріли.

Результати експертизи показали, що водій, який став жертвою ДТП, був у стані алкогольного сп’яніння?

При розтині був запах. На експертизу подано у Львів, в центр. Експертиза, яка прийде зі Львова, тобто з Інституту, це від 10 до 25 діб. Тобто у матеріалах буде вказано. Попередньо, те що лікарі розказали, було вживання алкоголю. І цей водій затримувався нами три рази за водіння в нетверезому стані. Була непокора працівнику міліції, була непокора. Також за скоєння ДТП і за несправний транспортний засіб. Тобто цілий букет. Три рази він оформлявся за водіння в нетверезому стані.

Тепер з приводу відеореєстратора. Він є, був і куди він зник?

Стосовно відеореєстратора, то два дні, як він був у ремонті. Це мене теж засмутило. Коли я перший раз запитався «де відеореєстратор?», відповіли, що він на ремонті. Поїхали туди. Дійсно підвердилося, що наші працівники подали його на ремонт. Всі би питання були зняті, якби він був би на своєму місці. Але в нас є відеозапис камер з «Епіцентру».

Що ви можете сказати про інспекторів?

Я не можу дати детальну характеристику. Можу сказати, що, як я тільки службове розслідування почали проводити, один працює від жовтня 2009 року, інший від вересня 2008 року, нормальні працівники, добре несуть службу, неодноразово заохочувалися.

Родичі цього бідолашного жодних приензій до вас не мають?

Вчора був похорон, було все спокійно, похорон пройшов.

Чому на вашу думку це ДТП отримало такий резонанс?

Резонанс получився з нічого. Просто п’яна толпа вийшла і почала робити шум навколо працівників міліції. Це регіон, ви розумієте. Я вам так хочу сказати, це історично так складено, чи це Львів, чи Тернопіль, чи тим паче Івано-Франківськ. Батьківщина Шухевича, Бандери. Вони панічно ненавидять владу. Ви сьогодні в опозиції – ви тут добрі. Тільки ви стаєте до влади – вас уже не хочуть. Це історично так складено ще від австро-угорців, татарів і все інше. Тому така ситуація.

Люди розповідають, що патруль хотів покинути місце ДТП. І через те, що люди обступили машину, даішники залишилися.

Патруль не зміг би поїхати. Йому потрібно було охороняти місце пригоди, тормозний шлях. Вони не могли поїхати. Хоча вони й не несли службу на тому участку. Вони їхали в зовсім інше місце. Але до приїзду слідчно-оперативної групи вони нікуди би не поїхали. Вони ж тому зупинилися. Якщо люди таке говорять, то вони могли б і проїхати. Але люди сказали що стріляли, люди казали що підрізали. Треті сказали що хотіли поїхати…

Працівники ДАІ надавали першу невідкладну допомогу потерпілому?

Коли його п’ять чоловык витягували з-за керма – шости лишній. Він відразу телефонував і в управління ДАІ для того щоби виїхав екіпаж і викликав карету швидкої допомоги.

Володимир Кушніренко
Категорія: Наше суспільство | Переглядів: 635 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
1 засекречене ДАІ  
0
ВДАІ з обслуговування Калуського району:

вул. Тихого, 10
тел.факс 8 (03472) 2-25-06

ВДАІ з обслуговування Косівського району:

с. Смодна
тел.факс 8 (03478) 2-11-59

ВДАІ з обслуговування Рогатинського району:

вул. Галицька, 102
тел.факс 8 (03435) 2-12-09

ВДАІ з обслуговування Рожнятівського району:

вул. Набережна, 6
тел.факс 8 (03474) 2-05-08

ВДАІ з обслуговування Надвірнянського району:

вул. Комунальна,
тел.факс 8 (03475)

ВДАІ з обслуговування Снятинського району:

вул. Воєводи Коснятина, 60
тел.факс 8 (03476) 2-16-64

ВДАІ з обслуговування м.Яремчанської міської ради:

вул. Руднєва, 13
тел.факс 8 (03434) 2-21-73

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024