Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSЧетвер, 28-03-24, 11:50:37
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2013 » Квітень » 30 » Євросуд визнав незаконним арешт Тимошенко, а справу - політично мотивованою
Євросуд визнав незаконним арешт Тимошенко, а справу - політично мотивованою
18:59:50

ЄСПЛ оприлюднив рішення за скаргою екс-прем'єра України Юлії Тимошенко на порушення її прав під час арешту у "газовій справі" і застосування тортур.


Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) встановив політичну мотивацію арешту екс-прем'єра України Юлії Тимошенко у "газовій справі" і порушення її прав Тимошенко у зв'язку з арештом. Відповідне рішення ЄСПЛ оголосив у вівторок.

"Суд одноголосно визнав, що було порушення ст.5 п.1 (Європейської конвенції з прав людини - ред.). Суд одноголосно постановив, що було порушення ст.5 п.4, суд одноголосно визнав, що було порушення ст.5. п.5. Суд одноголосно постановив, що було порушення ст.18 Конвенції", - йдеться в рішенні ЄСПЛ, оголошеному у вівторок у Страсбурзі.

Представник екс-прем'єра Юлії Тимошенко в ЄСПЛ Валентина Теличенко після оголошення рішення заявила, що воно було очікуваним в Україні.

"Рішення очікуване. Звичайно, українському уряду треба серйозно задуматися, яких саме заходів вжити, щоб припинити політичний тиск на суд, а також очистити репутацію", - сказала вона.

Раніше захисник екс-прем'єра Сергій Власенко висловив думку, що відновити права Тимошенко за рішенням ЄСПЛ можна, лише випустивши її на свободу - хоча за міжнародними нормами країна сама обирає, як відновити права позивача.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році.

Тимошенко повинна відбувати покарання у Качанівській жіночій виправній колонії в Харківській області, але через проблеми зі здоров'ям з травня 2012 року перебуває у ЦКЛ №5 у Харкові, де проходить курс лікування.



Разом з тим, у Генеральній прокуратурі України наголошують, що запобіжний захід екс-прем'єру Юлії Тимошенко у вигляді арешту у "газовій справі" обирався за старим Кримінально-процесуальним кодексом і на той момент він був законним.

"Рішення суду щодо обрання запобіжного заходу Тимошенко влітку 2011 року було повністю законним, тому що діяв старий з радянських часів Кримінально-процесуальний кодекс, яким передбачалося застосування запобіжного заходу у вигляді арешту у разі виникнення підозри, що звинувачувана особа може уникнути правосуддя або перешкоджати йому", - сказав начальник Головного управління організації участі прокурорів у кримінальному провадженні в суді Генеральної прокуратури України Михайло Шорін, коментуючи рішення ЄСПЛ за скаргою екс-прем'єра.

Він підкреслив, що в даний час діє новий Кримінальний процесуальний кодекс, який "передбачає альтернативні запобіжні заходи і застосування арешту лише у виняткових випадках".



Партія "Батьківщина" буде просити Євросоюз застосувати персональні санкції проти чиновників, відповідальних за незаконний арешт Юлії Тимошенко. Про це заявив депутат Микола Томенко на прес-конференції у вівторок.

За його словами, санкції мають бути застосовані, насамперед, проти заступників генпрокурора Рената Кузьміна і Лілії Фролової, а також проти судді Родіона Кірєєва.

"Наша політична сила звертатиметься до європейського співтовариства щодо застосування персональних санкцій до тих людей, які порушили Європейську конвенцію з прав людини, що підтвердив своїм рішенням Європейський суд", - заявив Томенко.

Він висловив надію, що рішення про санкції буде прийнято невідкладно.

У той же час, як йдеться у заяві "Батьківщини", вона буде вимагати притягнути до відповідальності всіх посадових осіб, які є "замовниками і виконавцями" ув'язнення Тимошенко.

У "Батьківщині" також вимагають від влади виконати рішення Європейського суду в повному обсязі, "згідно з зобов'язаннями, взятими під час саміту Україна-ЄС, а не обмежуватися лише частковими діями".

"Ми наполягаємо на негайному звільненні Юлії Тимошенко з-під варти. Адже Європейський суд з прав людини чітко встановив, що в її випадку була грубо порушена Європейська конвенція з прав людини. Тому влада зобов'язана усунути ці порушення та звільнити лідера "Батьківщини", - йдеться в заяві.

"Наголошуємо, що українська влада має всі законні юридичні механізми і підстави для того, щоб випустити Юлію Тимошенко на свободу", - додали в партії.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини 30 квітня оголосив рішення, яким визнав політичну мотивацію арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко у газовій справі та порушення її прав у зв'язку з арештом до винесення вироку суддею Кірєєвим
Категорія: Наші новини | Переглядів: 432 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024