Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSП`ятниця, 29-03-24, 09:47:27
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2009 » Листопад » 2 » Час надівати і зривати маски
Час надівати і зривати маски
12:40:05


Епідемія так званого свинячого грипу, або А/Н1/N1, звалилася на нас, як сніг на голову. Хоча ще навесні фахівці застерігали про можливий спалах небезпечної вірусної інфекції з настанням нового епідемічного сезону. А європейські експерти вже в серпні прогнозували істотне зростання кількості інфікованих штамом вірусу А/Н1/N1. Однак іще в четвер увечері ми лягали спати, будучи впевненими, що ніякої епідемії в Україні немає, а прокинулися вже «у світовій пандемічній зоні так званого каліфорнійського грипу, який раніше називали свинячим». Принаймні так охарактеризував ситуацію міністр охорони здоров’я України Василь Князевич. Із вечора на всіх телеканалах лунала одна й та сама інформація — епідемії немає, вірус іще не ідентифіковано, результати аналізів будуть наступного тижня. І ми повинні були цьому вірити. Навряд чи щось кардинально змінилося за одну ніч, крім позиції міністерства, звісно. І ми знову повинні йому вірити.

У такій екстремальній ситуації стрімко поширюється не лише інформація, а й паніка, яка може підштовхнути людей до різних непродуманих, а часом і небезпечних дій. Самолікування — одна з них. І хоч би скільки запевняв міністр: причина смертей у тому, що люди пізно зверталися в лікарню, статистика летальних випадків свідчить сама за себе — досі немає верифікованих діагнозів жертв. Як і від чого лікували в цьому разі?!

До списку трьох областей, де з початку жовтня лютує епідемія, додалися нові — Рівненська, Волинська і Чернівецька, деякі джерела називають і Закарпаття. У п’ятницю, коли верстався номер, було відомо, що в Західному регіоні від пневмонії померли 34 особи, серед них двоє дітей і лікар, який контактував із хворими. Трохи згодом з’явилася інформація, що жертв уже 37, за уточненими даними, серед них не один, а чотири лікарі. У Львівській області, яку віруси атакували однією з перших, у наказовому порядку вирішили підключити студентів-медиків — вони повинні будуть працювати з хворими вдома. Цікаво, чи мають чиновники на це право? І чи подбали вони про засоби індивідуального захисту для них? І що зможуть зробити ці діти, якщо лікарі з великим досвідом роботи розгублено розводять руками — з такою пневмонією вони раніше справи не мали. Восени справді підвищується рівень захворюваності верхніх дихальних шляхів, але летальні випадки реєструють рідко — один-два на місяць, а тут рахунок жертв іде вже на десятки. Людина приходить у палату своїми ногами, а вже за кілька годин у легенях настають необоротні явища.

Інфекціоністи і вірусологи Національного медичного університету ім. О.Богомольця, яких «ДТ» попросило прокоментувати ситуацію, насамперед звернули увагу на нетиповий перебіг пневмонії — надто короткий час минає від перших проявів хвороби — нежить, дряпання в горлі, кашель — до крупозного запалення і набряку легенів. Наші джерела в МОЗ повідомили, що й у столиці вже є перша жертва пневмонії, але вносити її в статистику поки що «не рекомендується», спалах у Києві прогнозують через 7—10 днів.

Чим і як лікуватимуть хворих, якщо в столиці з липня минулого року не фінансують статей бюджету, призначених на придбання медикаментів, дезинфікуючих засобів, засобів індивідуального захисту для медперсоналу? Постільна білизна, рушники, халати тощо прати немає де і немає за що — стаціонари викручуються хто як може. Про який епідрежим може йтися в такій ситуації?! І як тут виконувати рекомендації МОЗ, котрий запевняє, що врятуватися від інфекції можна, якщо грамотно чхати — у рукав, наприклад, часто мити руки з милом, проводити вологе прибирання в приміщеннях.

Ненабагато краще медикаментозне забезпечення й у регіонах, які вже відчули удар епідемії. Львів’яни повідомляють, що антибіотиків у них залишилося від сили на два—три дні. У Тернополі всі скаржаться на те, що навіть елементарну маску неможливо купити в аптеках, не кажучи вже про противірусні мазі, що їх фахівці вважають справді ефективними.

З одного боку, можна тільки вітати рішення влади про карантин, у тому числі в навчальних закладах. Але, наказавши студентам очистити гуртожитки, тим самим створили нову проблему. Діти поїхали додому, але не виключено, що слідом за ними вирушать і збудники пневмонії, що їх ніяк не можуть розпізнати в наших лабораторіях. Що буде зі студентами, коли вони почнуть хворіти вдома, в селах, де немає не те що поліклініки, а навіть фельдшерсько-акушерського пункту?! Пораду-вимогу міністра звертатися до лікаря при перших симптомах захворювання буде дуже важко виконати. І якщо в обласних лікарнях досі не знають (або приховують) точного діагнозу, то що можуть записати в картку призначень у якійсь амбулаторії або навіть ЦРЛ? Лікуватимуть на око — зніматимуть симптоми ГРВІ, а потім розводитимуть руками — не допомогло! Сьогодні, як ніколи раніше, особливо болісно вдарила по нас відсутність доступної і якісної первинної меддопомоги, а також майже повний параліч лабораторно-діагностичної служби.

Не до кінця зрозуміло, чому МОЗ не звернувся в європейські лабораторії раніше — адже епідемія почалася в перших числах жовтня, тоді ж, за словами одного із заступників міністра, було зареєстровано й перші летальні випадки.

Про діагнози цими днями сперечаються всі, але поки що немає чіткої відповіді з авторитетної лабораторії, — все це тільки здогади. У четвер, 29 жовтня, на засіданні Кабінету міністрів В.Князевич сказав, що результати будуть наступного тижня, але вже наступного дня, 30 жовтня, з’явилися дані про те, що в одних хворих було виявлено свинячий грип, а в інших — ні. Що ж тоді послужило причиною пневмонії?

Сьогодні стурбовані й розгублені не тільки пацієнти, а й лікарі, — досі не відомо, що насправді стало причиною епідемії та смерті такої кількості людей. Як і чим лікувати в такій ситуації тих, хто звертається по медичну допомогу?..

Ми маємо кілька версій подій, але без верифікованого діагнозу — це поки що лише припущення. Залишається одне — дочекатися висновків лабораторії, чий авторитет не піддається сумніву, і враховувати їх, розробляючи стратегію й тактику боротьби з епідемією. Клініцисти стверджують: щоб ідентифікувати вірус, справді потрібно багато часу — інколи два-три тижні. Але в нашій ситуації це смерті подібне — за словами чернівецьких медиків, молода пацієнтка згоріла від пневмонії буквально за дві години.

Вчора на позачерговому засіданні уряду з приводу епідемії було озвучено такі дані. Станом на 29 жовтня, кількість хворих становила близько 40 тисяч, із них 3,5 тис. дітей. Померло 30 чоловік. Усього госпіталізовано 951 особу, з них 497 дітей. За останні десять днів особливо загострилася ситуація в Тернопільській області, де зареєстровано близько 30 тисяч хворих. Насторожує, що хвороба підкошує переважно молоде працездатне населення. Вік більшості тих, хто помер, — від 20 до 50 років, не вдалося врятувати також двох дітей. Особливістю епідпроцесу є його швидке поширення по території. Випадки захворювання вже реєструються у Вінницькій, Хмельницькій, Закарпатській та Київській областях. Ще одна тривожна особливість — стрімкий перебіг від початку захворювання до розвитку атипової пневмонії, яка дуже важко піддається лікуванню.

Керівництво Мінздоров’я в підготовлених для Кабміну матеріалах каже, що «про серйозні наслідки у випадку поширення інфекції попереджало ще навесні. Наприкінці квітня уряд прийняв відповідне розпорядження, яким передбачалася централізована закупівля медикаментів, тест-систем, засобів індивідуального захисту і дезінфікуючих засобів, лабораторного устаткування».

Чи не час запитати: як і куди використано гроші, виділені на боротьбу зі свинячим грипом? Ще у квітні було прийнято рішення про виділення 50 мільйонів гривень із держбюджету на заходи для протидії епідемії. Судячи з інформації, виділено їх було не тільки на папері, — влітку проводилися тендери, йшли закупівлі. Але навіть сьогодні, у розпал епідемії в кількох областях, ви не знайдете на офіційних сайтах — куди й на що було витрачено ці гроші. Може, тому, що витрачалися вони традиційно для нашої країни — за відпрацьованими схемами. По-перше, не було вибору — вирішили, що все — від тест-систем і медикаментів до лабораторного устаткування — буде краще купувати в одного учасника. Не уточнюватимемо — для кого. Це справа компетентних органів. За наявними в «ДТ» даними, Генеральна прокуратура отримала необхідну інформацію, і тепер з’ясовує, для кого й під кого прописували такі схеми. По-друге, добрий намір витратити пару мільйонів гривень на закупівлю тест-систем для діагностики грипу — не тільки сезонного, а насамперед А/H1N1, обернувся, м’яко кажучи, конфузом. Наші джерела в Мінздоров’ї повідомили, що тендер дивним чином виграла фірма, яка не виробляє тест-систем для практичної охорони здоров’я. Кажуть, чиновники, які благословили цю угоду, й самі здивувалися, довідавшись про цей «секрет» виробника. До речі, ми б хотіли, як кажуть, із перших вуст почути, як було використано виділені 50 мільйонів, і зателефонували першому заступникові міністра охорони здоров’я, головному санітарному лікарю України Олександру Біловолу. Проте, щойно почувши «Дзеркало тижня», він ухилився від відповіді, пославшись на прес-конференцію, хоча тоді він її не проводив.

Вочевидь, таким чином було використано не тільки кошти, призначені на закупівлю тест-систем. Сьогодні з’ясувалося, що навіть у столичних аптеках немає одноразових пов’язок та масок, оксолінової мазі, яка дуже ефективно захищає від проникнення інфекції в організм. (До речі, міністр В. Князевич на брифінгу в Мінздоров’я 30 жовтня заявив, що Україна забезпечена противірусними препаратами в повному обсязі.) І лише коли, як мовиться, вдарив грім, Мінздоров’я взялося за посилення протиепідемічних режимів і розробку заходів із мінімізації епідемії. Власне, а що заважало це робити раніше? Про закупівлю 15,5 млн. доз якої вакцини «для профілактики пандемічного грипу» йдеться? І наскільки ефективно проводити вакцинацію проти сезонного грипу в період епідемії?

До останнього часу фахівці санепідслужби рекомендували робити щеплення проти грипу, не особливо уточнюючи, проти якого — сезонного чи т.зв. свинячого. Проти останнього в нас ще немає вакцини, тому й радили трохи туманно — коліть ту, яка є, вона однак допоможе. Львівські лікарі категорично виступають проти вакцинації, вважаючи, що в нинішній ситуації це остаточно «доб’є» імунітет. Вчені теж вважають, що вакцинація під час епідемії — не просто помилка, а злочин. Поки що всі сходяться на тому, що найбільш прийнятними засобами зміцнення імунітету залишаються традиційні: — мед, малина, калина, цибуля, часник. До речі, наші бабусі дуже успішно лікували онуків трав’яними чаями, а дорослим на стіл ставили натертий хрін із буряком — він містить у 20 разів більше вітаміну С, ніж лимон. Медикаменти рекомендують приймати все-таки під наглядом лікаря — щоб не зашкодити.

Категорія: Наше здоров"я | Переглядів: 2941 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 531 2 3 4 5 6 »
53 ВОВКОДРАЙВЕР  
0
А чого ж мої БРАТИ- не брати хабарів, коли ВИ та ВАМ подібні, там на верху провалили майже всі ефективні програми та ЗАКОНИ направлені на боротьбу з КОРУПЦІЄЮ.
Коли на Хмельничинні хабарників депутатів Хмельницької районної ради, судять по «хмельницькому» та по «понятіях».
Хмельницьким міськрайонним судом за неодноразові хабарі (не хабаря- а за хабарі) в листопаді 2008 р. засуджено Головного державного санітарного лікаря Хмельницького району, депутата Хмельницької районної ради від БЮТ,члена ради партії «БАТЬКІВЩИНА», жителя історичного краю Чорного Острова, що на Хмельничинні Безкоровального Олега Івановича на 5 років лишення волі, але із відтермінуванням на 1 рік.
На цій підставі рішення суду в січні 2009 році. його звільнено з роботи, за одноразове порушення трудової дисципліни. Бо, дійсно, як може працювати на цій посаді, Головного державного санітарного лікаря району людина чи особа, яка неодноразово брала хабарі, але на двох піймалась.
ДАЛІ….. Цим же судом «ВЫ НЕ ПОВЕРИТЕ» поновлено на роботі в листопаді 2009 р. на цій же посаді Головного державного санітарного лікаря та виплачено із державного бюджету «прикорм»- добавку за взяті хабарі в розмірі 10.000 грн.
Так, у судах сидять живі люди, трембачевські та його свати проданчуки, які безпристрас¬но, без огляду на посаду і зв'язки підсудного видають на-гора вироки й ухвали. Ні суд, ні судова ко¬легія апеляційного суду Хмельницької області, ви¬носячи вирок Безкоровальному О.І. за фактами хабарництва, ні пари з вуст не випустила стосовно ДОЦІЛЬНОСТІ чи НЕДОЦІЛЬНОСТІ займання хабарником Безкоровальним О.І. права обіймати посаду ГОЛОВНОГО ДЕРЖАВНОГО САНІТАРНОГО ЛІКАРЯ ХМЕЛЬНИЦЬКОГО РАЙОНУ, а значить права подальшого перебування чи не перебування його на посаді Голов¬ного державного санітарного рвача СЕС.
УРА. ХАЙ ЖИВЕ НАШ ГУМАННИЙ СУД У ВСЬОМУ СВІТІ. СЛАВА ХАБАРНИКАМ. СЛАВА КОЛЯДНИКАМ.
Так і хочеться сказати, чи¬таючи подібний вердикт: «Спасибі, панове судді, що хоч грошовою компенсацією злочинцю обійшлися, а не зобов'язали всіх, хто виводив на чисту воду цю наволоч та хабарника Без¬коровального — слідчих, про¬курорів, УБОЗівців, та и зре¬штою всіх, кого оббирав він як липку на посаді Головного державного санітарно¬го лікаря Хмельницького району, Хмельницької області — вибачитись та в ніжки поклонитися цьому хабарнику. На що дивиться нова Влада ? Цікаво, чи брав хабарі за це і головний державний санітарний лікар Хмельницької області Микола Петрович КОЛОМІЄЦЬ ?

52 maidan.org  
0
ДЛЯ СБУ: прихватизація по Надвірнянськи

Додане: 27-12-2009 12:41, Івано-Франківщина

Незаконно продано 95% Державного майна ВАТ"Надвірнянський лісокомбінат" без викупу акцій в особливо великих розмірах на суму більше 30 млн.грн.Вартість комбінату визнано судом лише на 6 млн.грн. а з обліку у Статутному фонді товариства зникло заставне майно в податковій інспекціїї на суму 9,6 млн дол.США,за кредити надані під гарантію Держави

Звернення направлено в усі контролюючі органи ,Президенту, Верховній Раді,СБУ, Генпрокуратурі,Комітету Верховної ради по боротьбі з корупцією,МВС.,Премєр-міністру(останній не дав відповіді ні на звернення сесії районної ради ні на інші звернення).Справу покриває Івано-Франківська прокуратура.З Статутного фонду підприємства зникли цілі майнові комплекси Державного майна, незаконно проданих правлінням товариства та Спостережною радою при допомозі ФДМ україни та інших контролюючих органів (податкової,господарського суду,міліції,КРУ,прокуратури та органів місцевого самоврядування).Зібрано багатотомні матеріали переписок,зокрема підтвердженнь порушень законодавства України , в т.ч. підтверджень прокуратури області та МВС, але справа про притягнення до відповідальності посадових осіб за заподіяні збитки Державі та акціонерам ,закривається лише на час чергового звернення.Детально читайте статті та коментарі вийшовши на видання ВАТ"Надвірнянський лісокомбінат"

Постійна адреса цієї сторінки в Інтернеті:
http://maidan.org.ua/static/narnewslviv/1261910479.html

Надруковано з Майдану. http://maidan.org.ua/


51 коля  
0
Головна › Новини › Політика та влада
Сьогодні спеціальна група із міліцією буде йти до Казначейства з перевірками та каратиме винних — Палійчук

Теги:

* Вся область
* Політика та влада
* Ігор Олійник
* борг
* Важлива новина
* Держказначейство
* зарплата
* криза
* Микола Палійчук

Ще однією із прикрих фінансових негараздів напередодні свят є незрозуміла поведінка Казначейства, яке блокує рахунки як міських, так і обласних органів самоврядування.

Голова ОДА Микола Палійчук каже, що на рахунках є кошти, це те саме, коли до прикладу, сільська рада землю продала, за отримані кошти має встановити в школах нові вікна, має провести платіжну операцію, а не може, бо кошти заблоковані. Таких платіжних операцій в області назбиралось на 55 мільйонів гривень, платіжки стоять в Казначействі.

Голова ОДА повідомив, що сьогодні створена спеціальна група, разом з правоохоронними органами, яка буде йти в Казначейство проводити перевірку та карати винних, у ситуації, що склалась.

На запрошення голови обласної ради Ігоря Олійника, керівник Державного Казначейства в Івано-Франківській області не відгукнувся і в сесійній залі не з’явився, щоб роз’яснити ситуацію.

Микола Палйчук каже, що через невиплату заробітної плати переривається цикл надходження до бюджету податків. Якщо люди на свята залишаться без коштів, відповідно вони не купуватимуть необхідних святкових продуктів чи інших речей, підприємці не отримають доходу та не заплатять податків.

Наступний місяць зможемо пережити завдяки резерву, а далі буде криза, яка може затягнутись надовго, резюмує Микола Палійчук.


50 коля  
0
Якби не обласне КРУ держава могла втратити 55 мільйонів

Понад 55 мільйонів гривень цього року могла б втратити держава через недотримання фінансового законодавства. З початку року контрольно-ревізійне управління в Івано-Франківській області провело перевірки дотримання законодавства на 402 підприємствах, установах, організаціях з них на 387 виявлено фінансові порушення, через що держава втратила 55,0 мільйонів гривень. Ще на 315 мільйонів гривень встановлено порушень, що не призвели до матеріальних втрат. Така сума назбиралася як наслідок заниження в обліку вартості активів, лишків матеріальних цінностей та порушення законодавства щодо здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти.
Одним із основним напрямків роботи в 2009 р. був контроль за правильним використанням коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року, зокрема впродовж січня-листопада 2009 року контрольно-ревізійним управлінням в Івано-Франківській області проведено 59 планових та 8 позапланових контрольних заходів.
За результатами зазначених ревізій виявлено незаконні видатки державних ресурсів всього на 25 млн. грн., з яких на даний час винними особами відшкодовано незаконних витрат в сумі 17,0 млн. грн.
Значні порушення по використанню коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року виявлено у Верховинському, Надвірнянському, Богородчанському, Рожнятівському, Косівському, Долинському районах, відповідно 4,5; 3,2; 2,1; 1,4; 4,8 та 1,2 млн. грн.
Увага була зосереджена і на фінансово-господарській діяльності управлінь обласної держадміністрації та райдержадміністрацій.
Найбільше запитань щодо фінансової дільності було до управлінь та підприємств житлово-комунального господарства, в яких виявлено фінансових порушень, що призвели до втрат на суму 4,0 млн. грн., з яких відшкодовано – 3,4 млн.грн.
Ряд порушень виявлено і в органах місцевого самоврядування, де встановлено фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів у 140 об’єктах контролю на суму понад 13,7 млн.грн., з яких відшкодовано – 10,5 млн.грн.
В 15 установах та закладах профтехосвіти області виявлено фінансових порушень, що призвели до втрат в сумі 1,4 млн.грн., з яких відшкодовано 1,3 млн.грн.
В інших установах та закладах освіти області виявлено фінансових порушень, що призвели до втрат в сумі 1,2 млн.грн., з яких відшкодовано 1,1 млн.грн.
В установах охорони здоров’я мали місце фінансові порушення, що призвели до втрат на суму 2,1 млн.грн., з яких усунуто 1,9 млн. грн.
В установах підпорядкованих управлінню праці та соціального захисту мали місце фінансові порушення, що призвели до втрат на суму 1,8 млн.грн., з яких усунуто лише 0,2 млн. грн.
В установах культури області виявлено фінансових порушень, що призвели до втрат на суму 868,92 тис.грн., з яких усунуто 781,95 тис.грн. грн. Про це повідомляє прес-служба КРУ в Івано-Франківській області.
28 Грудня 2009
©http://pravda.if.ua/


49 Роман  
0
Сайт маловідвідуваний став

48 Z  
0
ВАНА працує,ви ще живете?Кремблядь ТІмошонка зовсім обнагліла, хоче Пукіну ГТС віддати за своє президенство.Панамськии паспорт для крембляді і на нари до другана Лазаренка,Пиздинцю-сушити сухарі.

47 Ігор  
0
Чув таку інформацію, що то Калічко(голова Партії Регіонів) підставив Ціховського(директор друкарні), якого взяли на хабарі

46 депутат  
0
Великий Кунівець Андрейчук став справжнім посміховиськом(зато він гарно на весіллі грає)

45 Z  
0
Миколо,напевно Писклинець хотів "висуватись" в президенти і треба було 2,5 млн. Але ВОНА заборонила)))

44 Микола  
0
Михайло Васильович правий.
Щодо звіту, то його слухали неуважно, комісія над обговоренням його взагалі не працювала. Непримеренний опонент Писклинця, Великий КУНІВЕЦЬі Андрейчук не може второпати цифр. Те саме можна казати про Пушкаря Володимира, котрий рвав завищені категорії відшкодування збитків тільки для своїх родичів в Камінні.
До речі, у звіті адміністрації дійсно фігурує (крім села Чорний Потік) ще і міфічний населений пункт ЧОРНИЙ ПОТІЧОК куди витрачено більше півмільйона бюджетних грошей. Куди дивиться прокуратура, КРУ і міліція - певно моляться на Писклинця.
Писклинець готує плацдарм для приходу РЕГІОНІВ!

1-10 11-20 21-30 31-40 41-50 51-53
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024