Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSП`ятниця, 29-03-24, 16:41:37
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2009 » Січень » 26 » Надвірнянські просвітяни перебувають на правах квартиранта
Надвірнянські просвітяни перебувають на правах квартиранта
11:57:10
Днями в Надвірні відзначили сторіччя заснування товариства "Просвіта". Згадали його засновників і сподвижників. Від обласної влади в подарунок надвірнянські просвітяни отримали комплект звукопідсилювальної апаратури, добірку краєзнавчої літератури.

Потім був концерт за участю місцевих аматорських колективів.
На жаль, у друге століття свого існування організація входить принижена й ущемлена. Стало звичним винити в усіх негараздах австрійську, польську, радянську систему. Та в конкретному ж випадку певну дискримінацію прослідковуємо саме з боку теперішньої української влади.
Під час першої світової війни приміщення, збудоване за зібрані надвірнянськими просвітянами кошти, було знищене. В 1919 році громада міста для подальшої роботи придбала будинок. Із початку дев'яностих минулого століття, відколи почало діяти Товариство української мови імені Т.Шевченка "Просвіта", стартував процес щодо передачі приміщення цій організації, який через спротив місцевої влади досі не завершився.
Тут розташовані районний відділ РАГСу, інші громадські структури. Міськрада, на балансі якої будівля, вирі¬шила передати її законному власнику - "Просвіті". Та
Івано-Франківське обласне управління юстиції з допомо¬гою прокуратури заблокувало процес. Тому надвірнянська "Просвіта" перебуває на правах квартиранта в домі, яке їй належить по праву,
Немало політиків користали з довірливості й патріотизму надвірнянських членів товариства для досягнення власної мети. Так, під час виборів 2002 року підтримки впливової громадської організації шукав Р.Зварич та діячі дрібнішого калібру. Запевняли, що в разі" їхнього обрання, враз вирішать всі її проблеми. На жаль, коли досягнули свого, забули про обіцянки.
Багатьох дивує позиція депутата облради від БЮТ, начальника НГДУ П.Пушкара, котрий на початку 90-х завдяки громадським організаціям став представником президента в Надвірнянському районі. 2004 року ВАТ "Укрнафта" на безоплатній основі передало відомчий будинок культури територіальній громаді. Але далі справа не пішла. При зустрічах із представниками "Просвіти" по даному питанню П.Пушкар веде розмову тільки про викуп приміщення. В перспективі тут можна було б розмістити РАГС.
За десять років у Надвірні продали немало об'єктів комунальної власності. Окремі з них ідеально підходили для переселення відділу РАГСу. Та районна влада не зробила жодного кроку, аби вирішити це питання.
Надвірнянські просвітяни мали зустріч із керівництвом облдержадміністрації. Надіслали кілька листів президенту, уряду. Та очікуваної підтримки не отримали. На одних зборах громадськості дійшло до того, що хтось подав ідею перекрити на знак протесту дорогу поряд із будинком "Просвіти", якою В. Ющенко досить часто їздить у Буковель.
Михайло АНДРІЙОВИЧ.
Категорія: Наші новини | Переглядів: 1072 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 9
9 Андрій  
0
Бляха, хто б писав про це. Ну взагалі в Міська совісті нема. І поваги до людей. Чудово памятаю, як він обіцяв з Просвітою порядок зробити перед своїм обранням на мера. Він що, надіється знову кудись обратись?! Ну, не брехло, а супербрехло!

8 Z  
0
Пане Баюрак,думаю інакше як Ви.Опришки(рекетири) в Надвірніи і в Україні є.І більша половина із них при владі на різних рівнях.Прізвища потрібні?Для порятунку України і народу до влади повинна приити партія націоналістичного спрямування. На сьогодняшніи день Ющ,жЮлька і Янучар ведуть себе як дешеві проститутки.Відповідно і їхні посіпаки на місцях.З повагою.

7 Баюрак  
0
Думаю так само, як Ви. Тому пора повертати опришків. Це не жарт. Це - порятунок.

6 Z  
0
Пане Баюрак,відірвіться від компа і подивіться що робиться на вулиці.Молодь п"яна,наркотики гуляють як і безробіття.А враховуючи фактор кризи в головах керівництва України від верхів до раионного рівня,нічого доброго молодь наиближчим часом не чекає.Не всі ж ж мають по 2 тис. дол. ,щоб пристроїтись в РДА чи іншому хлібному місці.

5 Баюрак  
0
Пане Z, читайте українські(!!!) сайти, там є конкретні рекомендації що робити. Наприклад: http://a-ingwar.blogspot.com/2008/04/blog-post_04.html

4 ярослав  
0
пане Михайле Ви чотири роки були головою міста , чому не передали Просвіту власникам ! Тепер передайте одне з Вами прихватизованого в місті приміщень , тоді Ви патріот , а так балаболка повна , А Ромко Зварич використав фляків , атепер забув про обіцянки!А приміщення РАГСу належить місту , ане району , треба Міську знати , чим керував 4 роки і не урвав собі!

3 Z  
0
Про молодь сьогодня думабть тільки під час виборів.Дадуть кілька гривень на пиво і "колеса" і забувають до наступних виборів.Ситуація не зміниться поки при при владі КГБешні шістки і вониж ж старі пердуни,які виставили вперед писклинців і їх подібних.

2 ///  
0
ПРОСВІТА БЕЗ МОЛОДІ !!!
ЧОМУ СТАРІ ПЕРДИКИ ВИРІШУЮТЬ ВСЕ ЗА МОЛОДИХ ПЕРСПЕКТИВНИХ ЛЮДЕЙ, ХТО ЗАПИТАВ МОЛОДЬ ЩО ВОНА ХОЧЕ ???
ПРОСВІТА У 21 СТОРІЧЧІ МАЄ НЕСТИ ЗОВСІМ ІНШУ НОШУ НІЖ СТОРІЧЧЯ НАЗАД.
ПОТРІБНО ЗРОЗУМІТИ ЦЕ.

1 Z  
0
Сьогодняшнім хапугам при владі не до України і народу.Курва з косою і Прищ хочуть холодом і голодом заморити народ. Зарплпту не виплачують,ціни на все піднімають,Писклинець і брава иого командапотопають у взятках беззаконні,перетворивши Надвірнянськиир-н в букмеикерську контору.Пора створювати УПА-2,інакше виздихаємо.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024