Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSЧетвер, 02-05-24, 10:42:01
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2008 » Липень » 10 » Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович подарував Патріархові УПЦ КП Філаретові картину з нагоди заснування Манявського Скиту(фото)
Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович подарував Патріархові УПЦ КП Філаретові картину з нагоди заснування Манявського Скиту(фото)
14:07:38

7 липня н. р. на свято Івана Хрестителя проходили урочистості з нагоди 1020-річчя хрещення Руси і 400-річчя з того дня, як перші монахи поселилися на березі річки Баберс біля села Манява Богородчанського району.

Скит Манявський заснував вихідець із Тисмениці, схимонах Йов Княгиницький. Ідейним натхненником створення монастиря в Маняві став афонський чернець, український письменник-полеміст Іван Вишенський. Скит був незалежним, самоврядувальним, мав право Ставропігії, яке надали греки. Тут існувало суворе право чину св. Василія Великого. Покровителем Скиту були Петро Могила, Богдан Хмельницький, Петро Конашевич-Сагайдачний. Скит мав зв`язки із Молдавією, Румунією, Болгарією, Польщею, Грецією, містами Києвом, Львовом, Острогом, Чернівцями та ін. Миряни, які заповідали похоронити себе на монастирському цвинтарі, дарували монастирю земельні ділянки, зокрема, християни сіл Бабче, Монастирчани, Жураки, Старуня, Грабівці, Цуцилів, Перерісль, Пасічна, Раковець і Гвізд. Монастир мав зв`язки з народними месниками-опришками О. Довбушем, І. Бойчуком, В. Баюраком та запорізькими козаками.



Автомашина з Патріархом Української Православної церкви Київського Патріархату Філаретом під`їздить до Скиту. Гучно зустрічають його святість скитські дзвони. Патріарх вітається з духовенством та мирянами і пішки піднімається на гору до в`їзної брами монастиря (одночасно дзвіниця). На подвір`ї монастиря його зустрічають архієпископ Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП Іоасаф разом із 10 владиками з Одеси, Чернівців, Ужгорода, Тернополя та інших міст України.



Архієрейську службу Божу відправили спільно 50 священиків. По закінченні пройшов хресний хід навколо церкви і відправлена панахида на місці символічного поховання гетьмана України Івана Виговського.

У своїй патріотичній промові Патріарх закликав мирян бути щирішими до прославлення Всевишнього, до любові між батьками і дітьми, між християнами, а також поважати віруючих інших конфесій і до об`єднання християнських церков, а особливо до об`єднання православних конфесій. Святійший повідомив, що Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій прийняв запрошення Президента України Віктора Ющенка взяти участь у святкуванні 1020-річчя Хрещення Руси в липні-серпні ц. р. Оцінивши запрошення від Церкви, держави і народу України, поважаючи їхні почуття, Синод у Константинополі визначив: Матір-Церква, яка привела український народ до хрещення, заслуговує на те, щоб в Україну прибула патріарша делегація, очолювана Його Всесвятістю. Востаннє Патріарх приїздив до України в часи гетьманування Богдана Хмельницького у 1648 році. Разом з тим Президент України запросив на святкування глав усіх православних церков світу.

Делегація м. Надвірна у складі депутатів районної і міської рад, ради старійшин Надвірної та молоді на чолі із секретарем Надвірнянської міської ради Ігорем Андруняком побувала у головній відбудованій Хресто-Воздвиженській церкві Скиту. У 1793 році, за часів Австро-Угорської імперії, коли Скит закрила існуюча влада, Хресто-Воздвиженську церкву викупили парафіяни м. Надвірна і перевезли до міста.

У знак вдячності від імені громади м. Надвірна Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович подарував Патріархові УПЦ КП Філаретові картину  на дереві із зображенням церков, дзвіниці та келій Манявського Скита (автор – народний умілець м. Надвірна, полковник у відставці Юрій Михайлюк). Зіновій Андрійович подякував патріархові за його духовну працю і запросив відвідати Надвірну.


 

Ігор АНДРУНЯК

Категорія: Наша культура | Переглядів: 1343 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Липень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024