Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSНеділя, 28-04-24, 09:33:53
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2008 » Липень » 3 » Щоб ти жив на саму зарплату! Національний банк обмежить споживче кредитування
Щоб ти жив на саму зарплату! Національний банк обмежить споживче кредитування
12:38:24

Наприкінці червня НБУ оприлюднив проект постанови, яка серйозно ускладнить отримання споживчих кредитів фізичними особами. У разі затвердження постанови банки не зможуть видавати позики без першого внеску і, ймовірно, суттєво підвищать ставки, які й без того сягають понад 50% річних. Наприкінці червня НБУ оприлюднив проект постанови, яка серйозно ускладнить отримання споживчих кредитів фізичними особами. У разі затвердження постанови банки не зможуть видавати позики без першого внеску і, ймовірно, суттєво підвищать ставки, які й без того сягають понад 50% річних.


У проекті національний регулятор передбачає стовідсоткове резервування банками усієї суми кредиту і запроваджує суворіші вимоги до позичальників. На сьогодні клієнти банків діляться на категорії від А до Д за платоспроможністю. Найбільш надійні – А, до категорії Д відносять позичальників з незадовільним і нестабільним фінансовим становищем. Тепер НБУ пропонує усіх позичальників беззаставних кредитів, а також кредитів без першого внеску кваліфікувати як безнадійних, тобто записувати в групу Д з відповідними нормативами резервування. Ці та інші вимоги неминуче приведуть до згортання й здорожчання роздрібних кредитних програм, зменшення кількості клієнтів і зниження прибутковості банків.


Причини таких дій НБУ пояснював голова ради банку Петро Порошенко ще у квітні. На думку П. Порошенка, Україні загрожує криза споживчих кредитів, подібна на іпотечну кризу в США. Крім того, за словами директора Івано-Франківської філії ПриватБанку Богдана Лесюка, НБУ в такий спосіб намагається позбавити населення від надмірної грошової маси і повернути капітал у знекровлену сьогодні виробничу сферу. Якщо це не вдасться, каже Богдан Михайлович, вже восени Україну чекає серйозний спад виробництва.


Імовірність затвердження проекту постанови банкір оцінює в 90%. Згортання кредитних програм і здорожчання позик вважає неминучими. «Якщо в попередні роки банки показували 70-120% прирісту кредитних портфелів, то у випадку введення нових норм динаміка росту сальдо споживчого портфеля зменшиться в 2-2,5 рази», – прогнозує Богдан Лесюк. На практиці, каже банкір, це означає, що найбільше постраждають банки, які розвивали кеш-кредити, різні подієві позики (на весілля, відпустки тощо), словом, робили акцент на «швидкій готівці» – без першого внеску, «під 0% річних» і т.п.». З іншого боку, стимул до розвитку отримають безготівкові програми, зокрема, кредитні картки.

Андрій СОВА, Галицький Кореспондент

Категорія: Наше суспільство | Переглядів: 853 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Липень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024