Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSНеділя, 05-05-24, 19:30:42
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2008 » Червень » 23 » Розмова з лауреатом Шевченківської премії в області архітектури про забудову центральної частини нашого міста
Розмова з лауреатом Шевченківської премії в області архітектури про забудову центральної частини нашого міста
10:18:56
Фабрика Ю.М. Надвірнянські мешканці знову скаржаться, хтось їх так накрутив і вони почали бунтувати. Але яке це має відношення до будінспекції я не розумію. Проекти пройшли комплексну державну експертизу, все законно, є рішення міської ради. Все законно. Два роки тому прокуратура цим питанням займалася, не знайшла нічого протизаконного, міська рада віддала своїм рішенням земельні ділянки в оренду під будівництво. А тепер виходить так, що підприємці терплять збитки. От наприклад Свідрук О.М. – розібрала свою приватну літню площадку, очікуючи на дозвіл на будівництво, прибутку не отримує і будувати їй не дають.

Люди пишуть, скаржаться по дурницях, по дрібницях. Ось розбудовується Івано-Франківськ. Я розглядав скаргу одного з мешканців. Він купив квартиру з виглядом на вул. Незалежності, а тепер перед вікнами добудували магазин і ущемляються його конституційні права – він не бачить вул. Незалежності. Скаржники доходять прямо абсурду. Магазини добудовуються до будинку в останню чергу і без магазинів не можна.
Журналіст Юрій Михайлович, роз’ясніть нам питання по генеральному плану забудови м.Надвірна.
Фабрика Ю.М. Генеральні плани розробляють, по зверненню міської ради, державні інститути проектування міст. Але хочу зразу сказати, що таке поняття як «генеральні плани» зараз ніхто не робить. Треба зараз спуститись нижче. Колись, при СРСР це був такий розмах бойовий – генеральні плани на 25 років. Проходить 25 років, а вони не реалізовані, то навіщо вони потрібні. То тепер роблять тільки коректуру до генеральних планів, то що було, вони (проектанти) беруть і роблять (колись робили в масштабі 1:2000) в масштабі або 1:5000 або, так як для Івано-Франківська в 1: 25000. Це на карті малесенькі квадратики, план це загальне поняття, це загальний розвиток інфраструктури, що там буде. Хоча і це передбачити не можна. Хто ще п’ять-десять років назад думав, що будуть будуватися такі висотні будинки. Всюди в містах іде ущільнення забудови.
Ми свого часу робили проект ущільненої забудови в Надвірній – благоустрій та забудова центральної частини міста. Наше бюро розробляло ці проекти для центральних частин всіх населених міст області і для Івано-Франківська також. В чому воно заключалося. Де є місце, що щось можна добудувати, ми показували що це можливе місце для потенційної забудови. Ходили з головою міста, проектантами, архітекторами по місту і вивчалася можливість добудови, перебудови, будівельної вставки і тому подібне.
Журналіст Зараз стоїть питання про те, що в центральній частині міста, і безпосередньо в тому місці де планується забудова торгового комплексу на м-ні Шевченка, руйнується історично-архітектурний ансамбль.
Фабрика Ю.М. Повна дурня те, що ви говирите. Нічого там не руйнується. На тім місці, де спроектована ця будівля, там до війни був квартал і був зруйнований. Зараз відкрилася внутрішня сторона двору і стояло питання, що ту будівлю стару де знаходиться «Ідеал» потрібро прикрити і вона прикриється двох поверховою забудовою з влаштуванням внутрішнього дворику , як воно історично було. Туди не пропонується багатоповерхові монстри всунути, а акуратну будівлю, з фасадами як в сусідніх будинках, і з такими балконами невеликими і без підвалів.
І ще по питання благоустрою і забудови центральної частини: схема-план розроблялася і винесена на сесію міської ради і винесено рішення про її затвердження. Так що проти кого бунтувати – проти влади міської, проти депутатів, проти законно прийнятих рішень згідно затвердженого плану забудови, який також пройшов всі процедури узгодження та затвердження? Я був на сесії особисто і я доповідав це питання, представляв цей план. Це відбувалося не відразу – заслуховувалися певні зауваження і депутатів і міської архітектури, коректувалося, змінювалося і в кінцевому резульнаті погоджено на сесії.
На тому місці де спроектована будова на м-ні Шевченка, ми проектували чотири ділянки для забудови, а підприємці вирішили розділити на вісім ділянок. Це не має значення. Головне, що запроектована будова на тому місці. Цей план, що ми розробляли – це не догма, він може змінюватися, коректуватися, життя диктує нові зміни, не можна жити вчорашнім днем. Головне дотримувати норм і тих розривів, щоб були дотримані всі санітарні та протипожежні норми.
Коли ми щось нове робимо, ми щось старе втрачаєм, ми ж не на голім полі робимо. І на тому місці, де буде зведено торговий комплекс, були і дерева і кущі. Може в когось і виникне ностальгія, не без того. Але піднімати такий шум, не розібравшись, не запитавши у проектантів, підприємців чи у міської влади жодного папірця, не подивившись жодного документа? Видається їм це щось напевне диким, що зараз тут буде будівництво, навезуть болота, понищать тротуари, техніка буде шуміти і т.д. Але кінчиться будівництво, зробиться благоустрій, посадяться кущі і квіти, зробиться освітлення і встановляться лавочки і вже зовсім іншим буде той мікрорайон.
Люди в нас не звикли щей до того, що земля не їхня, розпорядник земель – міська рада, представники територіальної громади – депутати, яких вибрала ця громада.
Журналіст Чи не спотворить ця нова будова кватралу, забудованого старими спорудами?
Фабрика Ю.М. Хочу показати вам на прикладі. Навпроти будинок старий, напевнее початку минулого століття і поряд за 10 метрів сучасна споруда на 9 поверхів а внизу просторі торгові зали. То як ви думаєте, яка будівля яку спотворює в данному випадку – стара похилена сірість чи нова сучасна дійсність.
У випадку на майдані Шевченка я, чесно кажучи не розумію позицію на однієї сторонни ні іншої. Рішення по землі дано, пропозиції по забудові розроблені і узгоджені, потім прокуратура рік розбиралася, нічого протизаконного не знайшла,проект розроблений, пройшли всі експертизи, а тепер представники громади знайшлися, які категорично проти. По цьому питанню навіть міська рада проводила громадські слухання, перші в області по питанню забудови. Ну що вони можуть добитися. Ну знову вони затягнуть рік часу і нічого вони не доб’ються і в судах вони нічого не виграють, якщо і подадуть до суду. Тому що забудова центральних частин міст є житлова забудова (є житлова, промислова, відпочинкова забудова) і цього процессу не зупинити. Міста, держава розвивається. Вони можуть його призупинити для них, Але зараз найдеться інший, який хапне, маючи гроші, і збудує висотку в центрі і все і нікого питати не буде.
Журналіст Мешканці напроти майбутньої будови живуть в будинках, які потребють капітального ремонту, стурбовані тим, що почавши будову, в них почнуть сипатися стіни і чуть не проваляться будинки під землю.
Фабрика Ю.М. Якби на будові почали робитися підвали, то понижався би рівень підошви фундаментів від існуючих будівель, то в тому випадку, даючи більшу нагрузку, в них на стінах можлово були б тріщини. А так як фундаменти будуть робитися на рівні зі старими, то сусіднім будинкам нічого не загрожую, це я вам відповідально стверджую.
Журналіст. Йде мова не тільки про сусідній будинок, а про ті будівлі, які розташовані за 20-30 метрів від майбутньої будови.
Фабрика Ю.М. Ті будівлі ніякого відношення не мають і ніякого впливу від будови не зазнають. Може зазнати впливу тільки будівлі, розтановані на відстані до пяти метрів. Але це не значить, що вона зруйнується чи пошкодиться. У випадку даної будови буде використоно такий будівельний прийом, як установка поперечного фунтамунту. І ніякого впливу на сусідні будинки, а тим більше на будинки, які знаходяться на відстані від будови, не буде.
Сама забудова не виходить за межі існуючих будівель, дворик лишається з дотриманням усіх протипожежних та санітарних норм відстань від будинку культури вісім метрів.
Все відповідає існуючим будівельним нормам.
Категорія: Наші новини | Переглядів: 997 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024