Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSНеділя, 28-04-24, 12:18:40
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2008 » Червень » 6 » ...і договір ваш нікчемний, або надвірнянські підприємці втрачають можливість контролю за Івано-Франківським Центральним продуктовим ринком
...і договір ваш нікчемний, або надвірнянські підприємці втрачають можливість контролю за Івано-Франківським Центральним продуктовим ринком
09:52:17
"Торговий дім "Горгани" і "Торговий сервіс" затято воюють за Івано-Франківський Центральний продуктовий ринок — поки що в судах. "Нульовий варіант" — оголошення відкритого конкурсу на право оренди ринку — навіть не обговорюється.
 
Тим часом кінця війні не видно: ухвала Господарського суду Івано-Франківської області від 15 травня свідчить, що судді воліють чинити за принципом "і вашим, і нашим". Ще в липні минулого року виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради прийняв рішення надати Центральний продуктовий ринок міста на Дністровській, 5 в оренду компанії з надвірнянською пропискою ТзОВ "Торговий дім "Горгани". Міська влада це рішення називала "непростим", "нелегким" та "можна сказати політичним". Опоненти, нинішні орендарі ринку підприємство "Торговий сервіс" різко засудили рішення МВК як незаконне. Франківськ ризикує перетворитися на гангстерське Чикаго, застерігали одні, а їх заспокоювали інші, мовляв, суперечки потрібно вирішувати цивілізовано — в суді.
Впродовж року судових рішень було кілька, втім жодне з них крапок над "і" так і не розставило. Останнє ж, винесене Господарським судом Івано-Франківської області 15 травня цього року, виявилося настільки неоднозначним, що спричинило цілком протилежні тлумачення документа конфліктуючими сторонами. Кожна прочитала його так, як їй зручно, і знайшла свою "правду".
Представники ТзОВ "Торговий дім "Горгани" переконані, що, згідно з останнім рішенням суду, "зняті всі обмеження для міської влади та нового орендаря приступити до орендування ринку". Однак ТзОВ "Торговий сервіс" впевнений у протилежному: "колегія суддів Господарського суду Івано-Франківської області відмовила ТзОВ "Торговий дім "Горгани" у задоволенні клопотання про визнання недійсним договору оренди ринку, укладеного ТзОВ "Торговий сервіс" із СП "Івано-Франківський центральний ринок 1 жовтня 2003 року, а також суд надав оцінку неправомірним діям міськвиконкому та ТзОВ "Торговий дім "Грогани", спрямованим на протиправне заволодіння ринком".
Отже, уважно читаємо ухвалу Господарського суду від 15 травня цього року.
Позивачу ТзОВ "Торговий сервіс", який вимагав визнання недійсним договору оренди нежитлових приміщень, укладеного між виконавчим комітетом міської ради та ТзОВ "Торговий дім "Горгани", відмовлено, а в результаті припинення провадження у справі повторне звернення до Господарського суду із спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав не допускається. Виглядає, що шальки терезів схилилися на бік ТзОВ "Торговий дім "Горгани". Однак, читаємо причину відмови, а тут вже "суддівські терези", як це не парадоксально, схиляються на бік ТзОВ "Торговий сервіс". Цитуємо: "В матеріалах справи відсутні докази укладення відповідачами (тобто виконавчим комітетом міської ради та ТзОВ "Торговий дім "Горгани") договору від 30.07.07 на конкурентних засадах, що суперечило, на момент укладення договору, положенням ч.7 ст.9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" та ст. 118 Закону України "Про державний бюджет України на 2007 рік"… Відтак недотримання відповідачем встановленого законом порядку надання в оренду об'єктів комунальної власності не на конкурентних засадах і укладення відповідного правочину за наслідками таких дій щодо надання в оренду об'єкта комунальної власності зумовлює нікчемність укладеного правочину відповідно до ст. 228 Цивільного кодексу України. Таким чином, нікчемний договір оренди, який не породжує виникнення для сторін правових наслідків, не може порушувати прав чи інтересів позивача". Отже, Господарський суд договір оренди, укладений між виконавчим комітетом міської ради та ТзОВ "Торговий дім "Горгани", трактує як нікчемний?
Навіть невтаємниченим в тонкощі господарського права зрозуміло, що до судової розв'язки конфлікту ще далеко, а ухвала породжує більше запитань, ніж відповідей. Іншими словами — судді вчинили за принципом "і вашим, і нашим".
За цих обставин виникає неабиякий інтерес, яким буде рішення суду у іншій справі — за позовом ТзОВ "Торговий дім "Горгани" до ТзОВ "Торговий сервіс" та СП "Івано-Франківський центральний ринок" про визнання недійсним договору оренди від 01.10.03 р. Нагадаємо, даний договір оренди укладений до 2022 року.
А тим часом на прес-конференції, яка відбулася минулого тижня, директор ТзОВ "Торговий сервіс", депутат міської ради Ігор Дутка закликав посадовців міськвиконкому і ТзОВ "Торговий дім "Горгани" "повернутися в правове поле, припинити чинити корупцію на рівні міста, утриматись від намірів здійснити насильницьке захоплення приміщень центрального ринку". Остерігаючись можливого силового сценарію розвитку подій, керівництво ТзОВ "Торговий сервіс" звернулося з відповідними заявами до правоохоронних органів.
Сьогодні напруга довкола ринку зростає, а за неоднозначних рішень суду, можемо припустити, розв'язка конфлікту можлива лише з доброї волі конфронтуючих сторін. Чому б не погодитися на так званий "нульовий варіант", а відтак — оголошення міською владою про проведення конкурсу на укладення договору оренди приміщень Центрального продуктового ринку? Таким чином і ТзОВ "Торговий сервіс", і ТзОВ "Торговий дім "Горгани", або й третя сторона отримали б рівні шанси. Відповідно, відпав би й привід звинувачувати міську владу в лобізмі чиїхось інтересів.
Категорія: Наше суспільство | Переглядів: 1144 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024