Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSПонеділок, 29-04-24, 06:38:48
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2008 » Травень » 20 » ЯК ВКРАЛИ "Великого українця" (завершення)
ЯК ВКРАЛИ "Великого українця" (завершення)
18:07:08

Вахтанг Кіпіані, шеф-редактор проекту «Великі українці»:

- З вівторка я був відсторонений від інформації про перебіг голосування, яку до того мав щодня протягом місяця. Заднім числом було пояснено, що це ніби через конфлікт інтересів, адже я є не тільки шеф-редактором «Великих українців», а й адвокатом одного з топ-десятки. 

 

У п’ятницю, в першій половині дня, я повідомив Анну Безлюдну, що маю інсайдерську інформацію, що на цей момент надійшло понад 200 тисяч голосів за Ярослава Мудрого. Це означало, що подальше голосування людей за будь-кого іншого – чистий фарс, цей персонаж вже ставав апріорі недосяжним. Це не було взято до уваги, мене й присоромили: що мені згодом буде соромно за такі підозри тощо. Але цифр я так і не побачив – дізнався про них уже в ефірі, разом з телеглядачами і учасниками шоу. 

 

Увесь сезон команда «Великих Українців» робила все, щоб було і цікаво, і пізнавально, і чесно. У нас у колективі не було настанови – має перемогти цей або інший історичний персонаж. Переможцем мав бути оголошений той, кого найчастіше називав народ. А тепер увага: 60 тисяч голосів за Ярослава Мудрого протягом місяця і близько 550 тисяч – за один день – це як? Якщо з формальної сторони це і не порушення «букви» проекту, але «духом» зманіпульовано. Переконаний, що ніхто в Україні не повірить, що Тарас Шевченко, визнаний всіма як українець номер один, який з великим відривом виграв перший тур проекту і був на третьому місці до 16 травня, програв князю Ярославу в чотири рази! Цей «кидок» є хамством, яке принижує всю націю. 

 

Це була чудово організована акція. Кілька десятків телефонів, номери деяких із яких відомі, і необмежені фінансові ресурси в останній день підмінили вибір всієї країни. Передбачити, що це буде настільки брутально, ніхто не міг. Це не стосується «груп підтримки», які самоорганізовувалися і закликали підтримувати Лесю Українку, Бандеру, Сковороду, Амосова, Шевченка, Лобановського. Робилися великі розсилки серед людей, тривали дискусії в блогах і на форумах. До речі, якраз у Ярослава Мудрого такої організованої групи підтримки не було, хоча ніхто не сумнівається, що він гідна постать і в нього є свої прихильники. 

 

Звучать думки, що маніпулювання вибором людей принесло користь – засвідчило тяглість українського державотворення, європейський вибір і таке інше. Адже, справді, постать Бандери, який ще за два дні до фінала лідирував з величезним відривом, викликає неоднозначне ставлення навіть серед україноцентричних людей. Мовляв, невідомі «добродійники», які не пожалкували за один день подарувати «Київстару» і «Інтеру» сто тисяч доларів, таким чином майже врятували Україну від «розколу» - на тих, хто за лідера ОУН і хто проти. Я би з цим, може, й погодився, якби це сказав народ, а не, як каже кримінальний кодекс, «група осіб, які діяли за попередньою згодою». Як слушно сказав сьогодні історик і один із консультантів проекту Ярослав Грицак: «Вони виграли цю битву, але програли війну».

 

Від «ТК» «Організоване» голосування,  було й в оригінальному проекті Бі-бі-сі 100 Greatest Britons – студенти вищих навчальних закладів, які носять імена Вінстона Черчіля та Ісамбарда Брунеля, масово голосували за цих кандидатів, які в результаті опинились на першому та другому місці. Після відкритої дискусії голоси студентів вирішили зарахувати. В Україні дискусія ще не почалась. Сподіваємось, канал «Інтер», якому «ТК» одночасно з цією публікацією надсилає офіційне прохання про коментар, готовий узяти в ній участь.

Категорія: Наше суспільство | Переглядів: 816 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024