Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSСубота, 04-05-24, 02:07:41
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2008 » Травень » 16 » Хто є хто в паливно-енергетичному комплексі Прикарпаття
Хто є хто в паливно-енергетичному комплексі Прикарпаття
12:40:12

І. Виробництво та розподілення електроенергії, газу

Виробництво електроенергії в області здійнюється Бурштинською ТЕС (на правах відокремленого структурного підрозділу входить в склад ВАТ “Західенерго”), ДП “Калуська ТЕЦ”. Виробництво ними електроенергії здійснюється згідно з графіком диспетчерських навантажень.

З 1 липня 2002р. Бурштинська ТЕС та ДП “Ка­лусь­ка ТЕЦ” по генерації входять до складу “Острова Бурштинської ТЕС”, який значною мірою визначає можливості України щодо ек­спорту елек­троенергії в країни Східної та Центральної Європи.

На Бурштинській ТЕС встановлено 12 енергоблоків, встановлена потуж­ність – 2300 МВт. Упродовж 2001-2006 років проведено капітальні ремонти 6-ти енер­гоблоків. На даний час проводиться реконструкція енергоблоку №7, що дозволить наростити генеруючу потуж­ність з 130 МВт до 200 МВт.  

На електростанції впроваджуються заходи, направлені на зменшення її впливу на навколишнє природне середовище (у 2005-2007 роках на енерго­блоках №№ 9-11 введено в дію електрофільтри вітчизняного вироб­ництва, що забезпечують очистку димових газів від золи до рівня 50 мг/куб.м.).

ДП «Калуська ТЕЦ» на виконання розпо­рядження Кабінету Міністрів України від 10.10.2007р. № 857-р ТЕЦ передана із сфери управління Івано-Франківської облдержадміністрації до сфери управ­ління Мінпаливенерго.

Енергопостачальні підприємства області ВАТ "Прикарпаттяобленерго", ВАТ "Івано-Франківськгаз", ВАТ "Тисменицягаз" забез­печують безперебійне електро-, газопостачання всіх категорій споживачів області, підтримують на належному рівні електричні мереж та газотран­спортну систему.

ВАТ «Прикарпаттяобленерго» обслуговує понад 26 тис.км повітряних ліній 0,4-110 кВ, 130 трансформаторних підстанцій напругою 35-110/10 кВ, 5,7 тис. трансформаторних підстанцій (ТП) 6-10/0,4 кВ. Щорічно електромережами ВАТ “Прикарпаттяобленерго" передається споживачам області близько двох мільярдів кіловат-годин електроенергії. Найбільшими споживачами є під­приємства наф­тогазового комплексу, хімічної і машинобудівної промисло­вості, промисловості будівельних матеріалів.

Долинський газопереробний завод з 1994 року на правах структурної одиниці входить у ВАТ “Укрнафта”. Основним технологічним завданням є прийом та переробка нафтового газу, що видобувається НГВУ "Долина­нафтогаз", "Надвірнанафтогаз" та Бориславською нафтогазовою компанією, виробництво з нього відбензиненого газу, пропан-бутанових сумішей, стабіль­ного газового бензину. Крім газу завод має можливість переробляти широку фракцію легких вуглеводнів.

ІІ. Видобування енергетичних корисних копалин 

Видобуток вуглеводнів в області зосереджений переважно в Долинському і Надвірнянському нафтопромислових районах і здійснюється, в основному, струк­турними підрозділами ВАТ “Укрнафта - НГВУ “Долинанафтогаз” та “Надвірна­нафтогаз”. Ними розробляються 25 родовищ експлуатується понад 660 свердловин. До найго­ловніших родовищ нафти, внесених у реєстр Державного балансу запасів корисних копалин України, віднесені Долинське, Північно-Долинське, Струтинське, Битків-Бабченське.

НГВУ «Надвірнафтогаз» завершено підрахунок запасів по Микуличи­нському родовищу, що дозволить перевести його в промислову розробку. У серпні 2007 року на цьому родовищі введено в промислову експлуатацію технологічну установку по збору та транспортуванню нафти і газу з сучасною газовою компресорною станцією (освоєно майже 50 млн.грн. капітальних вкладень).

Впродовж 2005-2007 років НГВУ "Надвірнанафтогаз" та НГВУ "Долина­нафтогаз" введено в експлуатацію 18 експлуатаційних нафтових свердловин.

В галузі також працюють спільні підприємства з видобутку нафти і газу, в яких разом з українською стороною беруть участь іноземні компанії. Спільним українсько-канад­ським підприємством “Коломийська нафтогазова компанія “Дельта” проводяться пошуково-розвідувальні роботи на Слобода-Рунгурському нафтовому родовищі, Черемхівсько-Струпківському та Дебеславицькому газових родовищах.

ДП "Богородчанинафтогаз" згідно з договором про спільну діяльність з швецькою компанією "Свенська Капітал Ойл" виконується програма геологічного довивчення Кубаш-Луквинської та Майданської площ, відновлено та облаштовано 4 свердловини старого фонду (із 8 наявних) на Кубаш-Луквинській площі.

ТОВ “Рожнятівнафта” (форма власності колективна) проводить пошуково-розвідувальні роботи на нафту і газ та промислово-дослідну експлуатацію виявле­них покладів вуглеводнів, в результаті відкрито Малахівське родовище нафти, де виявлено три нафтоносних горизонти. 

Видобуток газу на території області проводить також газопромислове управління (ГПУ) “Львівгазвидобування”, структурний підрозділ ДК “Укргаз-видобування” НАК "Нафтогаз України". Управління експлуатує 2 газоконденсатні родовища та 6 газових.

Основною метою розвитку галузі є нарощення ресурсної бази вуглеводнів шляхом проведення пошуково-розвідувального буріння на ого буріння на нових пе

ІІІ. Виробництво продуктів нафтоперероблення

ВАТ “Нафтохімік Прикарпаття” створено у 1994 році через корпоратизацію Надвірнянського нафтопереробного заводу. Наявні потужності ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» дозволяють переробляти 2,6 млн.тонн нафти. На діючому технологічному комплексі за без­пе­чується виробництво понад 20 видів високоякісної продукції (автомо­більні бензини, дизельне паливо, мазут паливний, пічне паливо побутове, вакуумний газойль та ін.).

Упродовж низки років підприємство розвивалося динамічно, нарощуючи обсяги переробки нафти. У 2005 році перероблено 2,1 млн.тонн нафти, досягну­то завантаження потужностей - 80,8 відс. Проте, починаючи з травня 2006 року спостерігається зниження обсягів переробки нафти на ВАТ “Нафтохімік Прикарпаття” (у 2006 році на 36,3 відс. проти 2005р., у 2007р. - на 34,2 відс. проти 2006р.).

У 2005-2007 роках на підприємстві збудовані новий резервуарний парк (загальною ємністю 220 тис.куб.м.),естакаду наливу світлих нафтопродуктів, очисні споруди, які сприятимуть досягненню параметрів очищення стічних вод з доведенням вмісту нафтопродукців до 0,05 млг/л (вартість 38 млн.грн., очисні споруди такого типу споруджені вперше в Україні).

ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» розроблена Програма капітального будівництва та реконструкції виробництва на 2005-2015р.р. В плані її реалізації завершується реконструкція установки первинної переробки нафти, що дозволить збільшити обсяги первинної переробки нафти з 2,6 млн.тонн до 4 млн.тонн, а також впровадити автоматизовану систему управління технологічними процесами.

Будівництво установок гідроочистки дизпалива та ізомеризації легких бензинових фракцій сприятиме поліпшенню якості дизпалива до рівня європейських стандартів, нарощенню виробництва високооктанових бензинів.
 
За матеріалами Івано-Франківської ОДА.

 

Категорія: Наше суспільство | Переглядів: 1211 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024