Головна Наше місто НАДВІРНА Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSСубота, 27-04-24, 03:31:41
Меню сайту

Розділи новин
Наші новини [141]
Наша влада [166]
Наша культура [96]
Наше суспільство [177]
Наше здоров"я [11]
Наш спорт [68]
Наш туризм [15]

Головна » 2008 » Квітень » 17 » Депутат Надвірнянської районної ради претендент на голову ДПА в Івано-Франківській області
Депутат Надвірнянської районної ради претендент на голову ДПА в Івано-Франківській області
10:24:24
Чутки про ймовірну відставку головного податківця області Михайла Смачила стали поширюватися ледь не одразу після його призначення. Таку "перспективу" обіцяли строки роботи його попередників на цій ключовій в обласній владній ієрархії посаді. Починаючи з 2002 по 2005 рік, головні герої тут змінювалися, як телекадри на пришвидшеній відеоплівці: генеральський стрій встигло одягнути четверо (!) достойників, кожен з яких попарадувався в ньому менше року, в тому числі й сам Михайло Смачило, який працював головою ДПА у 2003-2004 роках. Такого калейдоскопу призначень і відставок перших осіб не було жодному іншому "кріслі" обласного олімпу. Однак, всупереч пліткам і прогнозам, Михайло Смачило втримується на посаді голови ДПА вже третій рік.
Йому вдалося пережити строкові й дострокові вибори до парламенту, кількаразову зміну урядів (помаранчевого, біло-синього і знов помаранчевого), зміну керівництва ДПА України. В наших реаліях — це майже фантастика. Вдалося перебути й усілякі кляузи, а відтак перевірки столичних ревізорів на кшталт законності виділення квартир. "Не позбавило посади навіть ДТП", — стали жартувати в адресу Михайла Васильовича після того, як він у вихідний день на державному автомобілі "поцілувався" з деревом. Чергова (чи позачергова) поїздка головного податківця в потрібні кабінети, як правило, розставляла крапки над "і".
Сьогодні ж схоже на те, що одних "крапок" недостатньо. За час перебування на посаді Михайло Смачило мав необачність налаштувати проти себе більшість ключових бізнесових та політичних гравців Прикарпаття. Коло замкнулося

 
З приходом до керма області Миколи Палійчука, якого пов'язують дружні і ділові стосунки з представником бізнес-групи Приват Ігорем Палицею, про відставку Михайла Смачила заговорили знову і серйозно. Справа в тому, що в деяких структур з орбіти Привату, таких як ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" та тур-комплекс "Буковель", взаємини з податковою адміністрацією завжди були непростими. Донарахування податківцями задекларованих сум до бюджету, відшкодування податку на додану вартість — зазвичай, не обходяться без судової тяганини. За деякою інформацією, особливо напружена ситуація між ДПА та "нафтохіміками" була в період другого пришестя на пост прем'єр-міністра Віктора Януковича. З подачі біло-голубих по всіх "фронтах" приватівського бізнесу чинився неабиякий тиск. Дійшло навіть до того, що керівництво "Нафтохіміка Прикарпаття" готувалося до "маски-шоу": силового входження на підприємство податкової міліції. Здається, тоді від такого розвитку подій врятувала лише чергова зміна політичної "кепки" у столиці.
Зауважимо, саме через непорозуміння з "нафтохіміками" Михайло Смачило свого часу вже йшов у відставку. Це було в 2004 році. Перед ясні очі Президента України Леоніда Кучми хтось "засвітив" неправдиві, як пізніше висловився тодішній голова ОДА Михайло Вишиванюк, відомості щодо сплати податків деякими підприємствами нашої області, головним серед яких, як згодом з'ясувалося, був "Нафтохімік Прикарпаття". На засіданні Координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією Леонід Кучма використав ці дані у своїй розгромній промові. Перед Кучмою довелося виправдовуватися. За словами Михайла Вишиванюка, він подав президентові довідку про реальний стан справ, яка нібито все поставила на свої місця. Однак в результаті, прямо чи опосередковано, та впродовж місяця з часу скандалу Михайло Смачило посади позбувся.
Тепер позиція головного податківця — зрозуміла: бути головою ДПА в області і не виконувати курс "керівної і спрямовуючої" (хто винен, що він постійно змінюється?) — речі несумісні. Зрозуміла й позиція "господарів краю" (так деколи називають представників бізнес-групи Приват): працювати з чиновником, якого ще вчора остерігалися, надто не- комфортно.
Втім, "приватівцям" у цій ситуації про особливі зручності мріяти навряд чи доводиться. Нові політичні віяння знову поставили Приват в супротивники уряду (цього разу вже Юлії Тимошенко), а, як відомо, Державну податкову адміністрацію України очолює бютівець Сергій Буряк. З цього не важко припустити, що відставка Михайла Смачила доцільна лише за умови, якщо прізвище нового голови ДПА подаватиметься на призначення знизу, тобто з обласної влади. Якщо ж кандидата нав'язуватимуть з Києва, то тут, не виключено, спрацює принцип меншого зла: краще нехай податками в області відає людина, від якої принаймні відомо, чого чекати, аніж хтось чужий. Тим більше, що є наочний приклад. Свого часу без погодження голови ОДА Михайла Вишиванюка на посаду голови ДПА в Івано-Франківській області призначили "варяга" Геннадія Мазура, який відзначився, як тоді зауважували, "неконтрольованими діями", а то й відвертим ігноруванням обласної влади.
Власне тепер врятувати Михайла Смачила від відставки може хіба що загроза призначення на його місце чужака. Аби цього не сталося, з проханням на зразок "залишити високопрофесійного Михайла Смачила" будуть писатися листи-звернення на адресу голови ДПА України чи то від імені голови ОДА, чи від голови обласної ради, а якщо треба, то й від всього депутатського корпусу облради. За деякою інформацією, такий лист уже є. Правда, ще не підписаний губернатором…
Обласну владу, вочевидь, неабияк стурбувала інформація, буцімто призначення нового голови ДПА в області заплановано провести цього або ж наступного тижня. Не виключено — без погодження з головою ОДА. Хоча насправді така процедура суперечила б закону. Втім, "в нашій країні чекати варто всякого", — кажуть самі податківці, зазначаючи, мовляв, а хто погоджував з головою ОДА призначення нового начальника податкової міліції, якого перевели на роботу в Івано-Франківську область з Тернопільської?
В ситуації "нашоукраїнського" керівництва області й бютівського керівництва ДПА України напередодні президентських виборів, у яких податківцям вкотре може бути відведена "певна роль", посприяти в призначенні голови ДПА в області когось з середовища місцевих мав би народний депутат фракції БЮТ Дмитро Шлемко. Дмитро Васильович, принаймні на нинішньому етапі, є союзником губернатора. Тож однозначно, що такі спроби ведуться.
В різний час серед кандидатів з числа місцевих на ще не звільнене місце Михайла Смачила називали колишнього начальника податкової міліції Василя Боднарчука, колишнього начальника відділу по боротьбі з корупцією обласної ДПА Михайла Кузенка, керівника фірми "Явсон" Олександра Яворського, депутата обласної ради Євстахію Лехіцьку, голову Калуської районної ради Василя Прокопіва, начальника УМВС в Івано-Франківській області Василя Кузнецова, начальника управління економіки обласної державної адміністрації Володимира Поповича та начальника обласного контрольно-ревізійного управління Віктора Рахміля…
До речі, цікавий факт: два перші кандидати В. Боднарчук та М. Кузенко, конкуруючи між собою за пальму першості, в результаті наразі добилися лише того, що обидва позбулися своїх посад в податковій службі. Подейкують, саме їхнє протистояння призвело й до того, що обласну ДПА нещодавно перевіряли податківці з Києва. За результатами роботи ревізорів порушено кілька кримінальних справ.
Загалом, на думку обізнаних осіб, крісло головного податківця завжди таке хитке, бо "за нього надто запекло воюють". Нерідко "воює" саме оточення голови. "Ніхто б не знав про прорахунки керівництва, якщо б на них хтось не "накапав". Києву не видно, що тут робиться. На показники більш-менш всі стараються, всі їх натягують. Про якісь промахи і оборудки — доносять. Оборудки гарно зроблені, професійно. В Київ ідуть гарненькі, чисті цифри, все закривається. Якщо про це не знати, то ніяких висновків зробити не можна"
…А тим часом боротьба за голову триває.

"Галицький кореспондент".
Категорія: Наше суспільство | Переглядів: 1830 | Додав: nashe-misto | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Логін:
Пароль:

Календар новин
«  Квітень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Пошук

Друзі сайту


Реклама


Статистика

Copyright MyCorp © 2024